Ga naar de inhoud
Tweede golf

'GGD en ziekenhuizen Brabant bezorgd om lakse houding Nederland'

Drukte op de kermis van Tilburg. Beeld © ANP

De GGD en ziekenhuizen in Brabant zijn bezorgd om de lakse houding van veel Nederlanders. Als het zo doorgaat vrezen ze een tweede golf van coronabesmettingen.

Dat vertellen de directeuren van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg en GGD West-Brabant in het AD.

'Heel zorgwekkend'

"Mensen worden losser", vertelt ziekenhuisdirecteur Bart Berden aan de krant. "We zien mensen feestjes inhalen die tijdens de lockdown gepland stonden, en bedrijven die hun werknemers weer oproepen om op het bedrijf te komen werken. Heel zorgwekkend."

Veelbelovende
Lees ook:
Veelbelovende eerste resultaten van coronavaccin dat Nederland heeft besteld

Ook Annemieke van der Zijden, directeur publieke gezondheid bij de GGD West-Brabant, maakt zich ernstige zorgen. Zo merkt ze tegenwoordig regelmatig dat mensen de uitslag van een coronatest niet in quarantaine afwachten, maar intussen de stad in gaan of vrienden over de vloer krijgen.

2,3 procent positief

Volgens beiden is de situatie momenteel nog hanteerbaar, maar zullen de aantallen oplopen. Inmiddels komt 2,3 procent van alle afgenomen coronatesten in West-Brabant positief terug, vertelt Van der Zijden. Eerder bleef het aantal besmettingen nog beperkt tot 0,5 procent.

Corona-uitbraak
Lees ook:
Corona-uitbraak in Hillegom: al 23 besmettingen gelinkt aan bruin café

"Je ziet gewoon steeds meer kleine brandhaardjes. Nu is dat nog overzichtelijk, maar mensen moeten zich vanaf nu écht serieus aan de coronamaatregelen gaan houden", zegt de GGD-directeur.

Meer ic-opnames

Volgens Berden 'moeten we echt gaan uitkijken', omdat meer besmettingen uiteindelijk zullen leiden tot meer ziekenhuis- en uiteindelijk ook ic-opnames. "Dat gaat gewoon gebeuren, dat is zo logisch als wat", vertelt Berden aan de krant. "Ik kan me daar kwaad over maken."

De race om een coronavaccin: zo staat het ervoor

02:34
Over de hele wereld worden momenteel vaccins ontwikkeld tegen het coronavirus. Zo'n vaccin is hard nodig, want we kunnen pas écht terug naar normaal als we volledig beschermd zijn tegen corona. Maar hoe lang duurt dat nog?