Als verloren beschouwd

Gecrashte helikopter Aruba gezonken na knappen ballonnen

21 juli 2020 00:30 Aangepast: 21 juli 2020 08:48
Defensie probeerde het toestel drijvend te houden met een soort ballonnen. Beeld © Defensie

De gecrashte helikopter bij Aruba is gezonken. Het wrak van de NH90 dreef op zijn kop in zee en werd drijvend gehouden met een soort ballonnen. Die zijn geknapt, waardoor het 8000 kilo zware toestel gezonken is. Het wrak ligt op een plek waar de zee ongeveer drie kilometer diep is.

Dat meldt het ministerie van Defensie. Bij de crash kwamen twee van de vier bemanningsleden om het leven. De NH90 werd drijvende gehouden door vier grote plastic ballonnen. Nadat twee van de vier drijvers waren geknapt, is de helikopter gezonken, meldt Defensie.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Type neergestorte helikopter: van 'vliegende fyra' tot 'prima toestel'

Er werd alles aan gedaan om het toestel te bergen, maar dat was moeilijk door de harde wind en ruwe zee. Het was belangrijk voor het onderzoek naar de oorzaak van de crash om het toestel te behouden.

Als verloren beschouwd

Hoofd Operatiën van het ministerie van Defensie, Boudewijn Boots, zei gisteren dat als de helikopter zou zinken het toestel als verloren moet worden beschouwd. De vluchtrecorder is inmiddels wel gevonden en verkeert 'in heel goede staat'.

Cockpit

De 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies kwamen om het leven. Zij zaten in de cockpit van het toestel. De twee andere bemanningsleden zaten in het grote middengedeelte. Ze hebben nauwelijks fysieke klachten.

De twee overlevenden zijn zelf uit het toestel gekomen, vertelde Boots gisteren. Ze zijn volgens hem aanspreekbaar en hebben ook al gesproken over het ongeluk dat gistermiddag plaatsvond. Wat ze precies hebben verteld, weet hij nog niet.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Helikopter defensie stort neer bij Aruba: twee Nederlandse militairen overleden

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore