Veevoerregel

Honderden boeren naar Fries weiland voor ludieke actie

21 juli 2020 00:19 Aangepast: 21 juli 2020 09:34
Honderden boeren kwamen gisteravond samen in Friesland met trekkers. Beeld © Kappers Media

Honderden boeren hebben zich gisteravond in een weiland bij het Friese IJsbrechtum verzameld. Met trekkers vormden ze de tekst 'Fryslân', om hun ongenoegen te uiten met de veevoerregel die ze wordt opgelegd.

De actie is georganiseerd door regionale afdelingen van boerenbelangenorganisatie AgroNL en Agractie. Zij willen laten zien dat de veevoerregel onder de boeren leeft, vertelt een woordvoerder aan de Leeuwarder Courant.

Toch spreken de organisatoren niet van een protestactie. "Je laat wel zien dat je het niet eens bent met het beleid."

800 boeren

Het plan was eigenlijk om de tekst 'Fryslân Boppe' te schrijven. Hoewel er ruim 800 boeren (met 400 trekkers) op kwamen dagen bij het weiland in de buurt van Sneek, waren het er niet genoeg voor de geplande tekst.

Het plan werd toen nog geopperd om automobilisten toe te laten in het weiland, schrijft de Leeuwarder Courant. Uiteindelijk besloten de boeren het bij trekkers te laten en schreven ze het woord 'Fryslân' in het weiland.  

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Schouten over boerenprotesten: 'Ik ben niet bang en laat me niet weerhouden'

Waarom zijn boeren boos?

  • Sinds enkele weken protesteren boeren. Dit keer tegen een door de minister ingevoerde voermaatregel. Vanaf 1 september moet er minder eiwit in krachtvoer zitten.
  • Dat zorgt voor minder uitstoot van ammoniak. 
  • Volgens de boeren is de vermindering van eiwit in het voedsel slecht voor de gezondheid en melkproductie van boeren. 
  • Volgens minister Schouten hebben de voermaatregelen geen effect op de melkproductie en -kwaliteit. Ook de gezondheid van koeien lijdt er volgens haar niet onder.
Zodra het donker werd zetten de boeren de verlichting aan van de trekkers aan en was de tekst 'Fryslân' van bovenaf duidelijk leesbaar. Zodra het donker werd zetten de boeren de verlichting aan van de trekkers aan en was de tekst 'Fryslân' van bovenaf duidelijk leesbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore