Piekperiode

Niezende familieleden op komst: bijvoetpollen veroveren Nederland

20 juli 2020 22:32
Beeld © Getty Images

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: het bijvoetpollenseizoen gaat weer van start. En die pollen kunnen flink wat klachten veroorzaken.

Komende week komen geleidelijk steeds meer bijvoetplanten in bloei, vertellen Jaco van Wezel (Weeronline) en Arnold van Vliet (Wageningen University). 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Neehee, geen corona, ik heb hooikoorts': patiënt voelt zich soms een paria

De plant bijvoet komt in Nederland vaak voor op braakliggend terrein langs wegen. De piekperiode start vanaf komend weekend en houdt aan tot 11 augustus. Lang duurt het gelukkig niet: rond eind augustus is het bijvoetpollenseizoen weer voorbij.

Graspollen

De start van het bijvoetseizoen loopt ongeveer gelijk met de afloop van het graspollenseizoen. Dat is trouwens dit jaar minder zwaar geweest dan normaal, waarschijnlijk door het droge voorjaar. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Heb je hooikoorts? Bel je huisarts, júíst nu'

Hoewel het graspollenseizoen dus bijna voorbij is, kunnen de pollen bij bepaalde weersomstandigheden nog wel flink wat hooikoortsklachten veroorzaken. Met name door de combinatie van de regen van de afgelopen weken en het droge weer van de komende dagen, kunnen hooikootspatiënten er nog last van krijgen.

Nog niet voorbij

Wie denkt dat het daarna allemaal voorbij is met het gesnotter, komt bedrogen uit. Vanaf half augustus kan ook de ambrosia flinke klachten veroorzaken.

De pollenconcentratie is tot nu toe laag gebleven, omdat het plantje pas gaat groeien als de dagen weer korter worden en de temperaturen hoog zijn. Toch kunnen hooikoortspatiënten al flinke klachten krijgen bij een kleine hoeveelheid ambrosiapollen in de lucht.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore