Ruim 1,9 miljard euro

EU-president biedt Nederland fors hogere korting op afdracht aan EU

20 juli 2020 19:48 Aangepast: 20 juli 2020 20:38
Premier Mark Rutte tijdens de EU-top. Beeld © AP

In het nieuwste compromisvoorstel van EU-president Charles Michel krijgt Nederland een fors hogere korting op de jaarlijkse EU-afdracht. De korting zou stijgen van ongeveer 1,5 miljard euro naar ruim 1,9 miljard euro.

Met het voorstel hoopt Michel na dagenlange onderhandelingen de Europese leiders op één lijn te krijgen over de EU-begroting en het coronaherstelfonds. Dat herstelfonds bevat in het nieuwe voorstel 390 miljard euro aan subsidies en 360 miljard aan leningen.

Zuinig

Nederland en zijn 'zuinige' bondgenoten kunnen alleen met zoveel subsidies leven als er wat tegenover staat, maakten ze eerder vandaag duidelijk.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Rutte wordt gezien als dwarsligger op EU-top: 'Puinhoop is schuld van de Nederlander'

Naast een hogere korting stelt Michel hogere douane-inkomsten en een noodremprocedure voor hervormingen voor, zegt politiek verslaggever Fons Lambie. "In het Nederlandse kamp valt te horen dat het nieuwe onderhandelingsvoorstel er zeer gunstig uitziet. Het is een duidelijke poging om de steun van de 'frugals', de zuinige landen, te verwerven."

Geen 'done deal'

"Maar het is geen 'done deal', het wordt weer een stevige onderhandelingsronde. Wie nog wensen heeft of iets wil regelen, moet nu meedoen. Het kan nog een lange avond worden, zo wordt gewaarschuwd. We gaan nu het eindspel in van een dagenlange EU-top."

Italianen boos op 'zuinige' premier Rutte

De Europese regeringsleiders hebben vannacht tot diep in de nacht vergaderd. Maar er is nog geen deal over het coronaherstelfonds. In Italië is er veel onbegrip over de houding van premier Rutte.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore