Enquête

Zorgpersoneel vreest tweede golf: 'Je ziet het verdriet'

21 juli 2020 12:05 Aangepast: 22 juli 2020 17:14
Maatregelen in een verzorgingshuis. De mensen op de foto komen niet voor in het artikel. Beeld © ANP

Voor geen enkele beroepsgroep komt het coronavirus zo dichtbij als voor zorgpersoneel. Op dit moment hebben de meesten even adempauze, maar de zorgen blijven. Als er snel een tweede golf komt, vrezen ze bijna allemaal voor personeelsuitval, blijkt uit een enquête van RTL Nieuws onder ruim 750 zorgmedewerkers.

"Ik had mensen in mijn verzorgingstehuis die overleden tijdens de lockdown. Dan moet je tegen de familie zeggen dat er van de vier kinderen maar één naar binnen mag. Dan breek je", zegt verpleegkundige Agatha.

"Daarna moesten de persoonlijke spullen door de technische dienst worden ingepakt. De familie kreeg het in een doos op een karretje, buiten. Zo van 'hier heb je het'."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Corona-herdenking zorgpersoneel op de Dam: '13 rozen voor overleden collega's'

In het verzorgingstehuis waar Agatha werkt, zijn er geen gevallen van corona geweest, maar het virus was maandenlang voelbaar. De voornamelijk dementerende ouderen moesten natuurlijk beschermd worden, maar dat betekende ook geen familiebezoek, geen activiteiten met vrijwilligers meer en niet meer samen eten.

"Een dementerende bewoner krijgt dan een telefoon aan het oor en snapt er niks van. Waarom kan ik diegene niet in het echt spreken? Leg dat maar uit, dat lukt niet. Dat vond ik hartverscheurend." Agatha zag verschillende patiënten mentaal hard achteruitgaan in deze periode.

Komt er een tweede coronagolf? Dit zijn de drie scenario's

De scholen zijn weer open en we kunnen weer naar het terras. Door die nieuwe vrijheden zou er zomaar een tweede piek aan besmettingen kunnen komen, zo vrezen des

Sinds twee weken is het verzorgingstehuis weer helemaal open en dat voelde echt als een bevrijding, zegt Agatha. Ze werd emotioneel toen ze de kinderen van haar patiënten weer zag binnenkomen. Zij en haar collega's zitten dan ook niet bepaald te wachten op een tweede golf coronabesmettingen.

Personeelsuitval

"Je weet nu wel wat je moet verwachten, maar het idee is toch wel heel zwaar. Je ziet en voelt het verdriet, dat vind ik heel erg."

Een grote meerderheid die meedeed aan de enquête (88 procent) verwacht dat een snelle tweede golf voor personeelsuitval zal zorgen, en 1 op de 5 vreest dat zij zelf zullen uitvallen. Slechts 43 procent denkt dat ze alweer klaar zijn voor een tweede coronagolf deze zomer,  Bij een eventuele tweede golf in het najaar zien hulpverleners het al rooskleuriger in: dan denkt 70 procent er weer klaar voor te zijn.

Uitslagen van de enquête

Het onderzoek

  • Totaal aantal respondenten: 752
  • 33 procent werkt in het ziekenhuis
  • 67 procent werkt in een verpleeghuis

Klachten door het werken tijdens coronacrisis:

  • 53 procent is meer prikkelbaar/snel geïrriteerd
  • 45 procent heeft last van slapeloze nachten
  • 60 procent heeft last van stress
  • 81 procent heeft last van vermoeidheid
  • 41 procent geeft aan echt uitgeput te zijn

Hulp zoeken of ziek melden

  • 75 procent heeft geen hulp gezocht voor de klachten
  • 89 procent heeft zich niet ziek gemeld voor werk

Niet meer bang voor het virus

Dat de eerste golf van coronabesmettingen erin heeft gehakt, mag duidelijk zijn. Veel zorgpersoneel geeft aan te maken te hebben gehad met klachten als stress, oververmoeidheid en slapeloze nachten. Voor Agatha was dat niet anders. Ze was ook bang om ziek te worden, maar dat is inmiddels weg.

"Ik zag beelden uit China van mensen die dood neervallen op straat, dat maakte angstig. Nu denk ik 'kom maar op, we hebben allemaal een goed immuunsysteem'." Toch denken niet al haar collega's er zo over. "Sommigen zijn nog steeds bang en doen bijvoorbeeld altijd boodschappen met handschoenen aan. Die zeggen ook zeker te weten dat er een tweede golf komt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore