Oranje ballonnen

Gecrashte helikopter Aruba dreigt te gaan zinken

20 juli 2020 18:07 Aangepast: 20 juli 2020 18:14
Defensie probeerde het toestel drijvend te houden met een soort ballonnen. Beeld © Defensie

De gecrashte helikopter bij Aruba dreigt te gaan zinken. Het wrak van de NH90 drijft op zijn kop in zee, maar dat kan niet heel lang doorgaan, zegt Boudewijn Boots, directeur Operatiën bij het ministerie.

Het wrak ligt op een plek waar de zee ongeveer drie kilometer diep is. Als het zou zinken, kan er geen onderzoek meer worden gedaan naar de oorzaak van de crash waarbij twee van de vier bemanningsleden omkwamen. De vluchtrecorder is inmiddels wel gevonden en verkeert 'in heel goede staat'.

Oranje ballonnen

Defensie probeert het 8000 kilo zware toestel drijvend te houden met een soort ballonnen. Ze gaan automatisch open als het toestel water raakt. Het is nog niet gelukt om de helikopter weg te slepen omdat het hard waait en de golven hoog zijn. Kleine rubberboten kunnen de NH90 niet naderen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Type neergestorte helikopter: van 'vliegende fyra' tot 'prima toestel'

Over de oorzaak van het ongeval kan schout-bij-nacht Boots nog niets zeggen. De crash gebeurde gisteren na een patrouille in de buurt van Zr. Ms. Groningen, het schip waarop de NH90 was gestationeerd. Het ongeval is vanaf het marineschip gezien.

Cockpit

De 34-jarige vlieger Christine Martens en de 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies kwamen om het leven. Zij zaten in de cockpit van het toestel. De twee andere bemanningsleden zaten in het grote middengedeelte. Ze hebben nauwelijks fysieke klachten.

De twee overlevenden zijn zelf uit het toestel gekomen, zei Boots. Ze zijn volgens hem aanspreekbaar en hebben ook al gesproken over het ongeluk dat gistermiddag plaatsvond. Wat ze precies hebben verteld, weet hij nog niet.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore