Corona-update, stel je vraag

Waarom moet je in een restaurant afstand houden, maar in de auto ernaartoe niet?

20 juli 2020 13:23 Aangepast: 20 juli 2020 17:50

Ga je uit eten? Dan moet je anderhalve meter uit elkaar zitten. Maar ga je met de auto naar het restaurant, dan hoef je onderweg géén afstand te houden tot je tafelgenoten. Waarom is dat?

Meerdere lezers hebben die vraag ingestuurd voor de corona-update.  Het meest simpele antwoord is: omdat afstand houden in de auto niet kan, en in een restaurant wel. Om het virus te stoppen, zou je het liefst nog steeds overal afstand willen houden, zei het RIVM eerder al tegen RTL Nieuws.

RTL Nieuws corona-update

Antwoord op coronavragen

Hier lees je alle vragen en antwoorden terug van antwoorden op vragen van bezoekers over corona.

Het idee achter de anderhalve meter is dat het virus verspreid kan worden door druppeltjes die ontstaat bij het hoesten. "Die druppels vallen vrij snel op de grond, waardoor de kans dat je besmet raakt veel kleiner is als je afstand houdt."

Overal afstand is niet haalbaar

Maar overal permanent anderhalve meter afstand houden, is niet haalbaar, zei de RIVM-woordvoerder: "Het gaat ook om de balans tussen de gezondheid en de maatschappelijke impact. Nu het aantal besmettingen is teruggedrongen, kan er een beetje versoepeld worden."

Daarom gelden er een aantal uitzonderingen op de anderhalvemeterregel, op plekken waar het simpelweg niet mogelijk is om afstand te houden Dit geldt bijvoorbeeld bij de kapper en in het openbaar vervoer.  

Ook in een auto is afstand houden natuurlijk niet mogelijk en geldt een uitzondering. Daarbij wordt wel geadviseerd om een niet-medisch mondkapje te gebruiken als leden van verschillende huishoudens bij elkaar in de auto zitten.

Eenmaal bij het restaurant aangekomen, is er wél weer genoeg ruimte, en geldt dus dezelfde regel als altijd: iedereen houdt anderhalve meter afstand tot elkaar, tenzij je uit hetzelfde huishouden komt. Je mondkapje kan dan weer af – dat eet wel zo makkelijk.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore