Al in België besmet

Coronauitbraak bij Belgische familie die vakantie hield in Zeeland: 12 besmettingen

20 juli 2020 11:55 Aangepast: 20 juli 2020 16:08
Archieffoto van het vakantiepark in Cadzand Beeld © ANP

Bijna een hele Belgische familie bleek tijdens een weekje vakantie in Nederland besmet te zijn met het coronavirus. Twaalf van de vijftien familieleden hebben het virus opgelopen. Volgens de GGD zijn de besmettingen al in België opgelopen.

Op 5 juli waren de grootouders van de familie, Hendrik Vandromme (74) en Liliane Feys (71) uit Rollegem-Kapelle, vijftig jaar getrouwd. En dat mocht gevierd worden: eerst bij een besloten bijeenkomst op het gemeentehuis, en de volgende dag met een weekje vakantie in de Zeeuwse badplaats Cadzand.

Met hun kinderen en kleinkinderen - vijftien mensen in totaal - zat het echtpaar in een huisje op een vakantiepark, vertelt Hendrik aan RTL Nieuws. "Uitgebreid ontbijten, spelletjes spelen, barbecueën." 

'Huisje nauwelijks uitgeweest'

De familie heeft ook de omgeving verkend, maar het echtpaar zelf is het huisje nauwelijks uit geweest. "Op maandag hebben we met zijn tweeën in het restaurant gegeten, verder zijn we alleen wezen fietsen."

"We probeerden ons heel goed aan de regels te houden", zegt Hendrik. "Dit feest was ook alleen met de familie. Ons echte huwelijksfeest hebben we vanwege corona een jaar uitgesteld"

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zorgen in België: aantal besmettingen blijft maar stijgen

Toch kreeg Liliane op zaterdagavond plotseling zware hoofdpijn. De volgende ochtend belde ze de huisarts, die adviseerde direct terug te keren en in quarantaine te gaan. En terecht: Liliane en elf andere leden van de familie bleken besmet met het coronavirus.

Hendrik: "Liliane is er het ergst aan toe. Ze was moe, had koorts en hoofdpijn. Ze is nu nog steeds heel zwak. Een paar andere familieleden zijn hun geur en smaak verloren, en iedereen was vrij moe. Maar gelukkig was het bij niemand heel ernstig."

Al in België besmet

Ondertussen zitten de familieleden nu al een week afgezonderd. "Hopelijk verspreidt het zich niet verder. Iedereen zit nu thuis, buren of vrienden zorgen voor de boodschappen. Bij één gezin is het wat moeilijker: bij mijn dochter zijn de ouders positief getest, maar de kinderen niet. Die mogen dus geen contact hebben met elkaar."

Volgens de GGD Zeeland hebben de besmettingen al vóór de familievakantie plaatsgevonden. Dat concludeert de gezondheidsdienst op basis van informatie van het Belgische RIVM, dat een bron- en contactonderzoek heeft uitgevoerd. "Als de Belgische gezondheidsautoriteit reden had gehad om aan te nemen dat de besmetting in Zeeland was opgelopen, dan was GGD Zeeland direct geïnformeerd", schrijft de dienst.

Klachten ontstaan gemiddeld 5 á 6 dagen na een besmetting, maar dat kan oplopen tot 14 dagen. Hendrik: "Waarschijnlijk hebben wij als familie elkaar besmet, maar het is een raadsel waar de eerste besmetting vandaan kwam." 

Huisje volledig ontsmet

Het huisje waar de familie verbleef is uit de verhuur gehaald en volledig ontsmet, zegt verhuurder Roompot Vakantieparken tegen het ANP.

De burgemeester van de gemeente Sluis, waar Cadzand onder valt, schrijft op Facebook niet geïnformeerd te zijn over de besmettingen. "Ik lees dit nu in de media", schrijft burgemeester Marga Vermue. "Ik ben hierover niet geïnformeerd. Ik ga na of dit bericht wel of niet klopt."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore