'Enorme schok'

Helikopter defensie stort neer bij Aruba: twee Nederlandse militairen overleden

20 juli 2020 04:26 Aangepast: 20 juli 2020 06:43
Ter illustratie: een NH90-helikopter van Defensie. Beeld © Ginopress

Een helikopter van het Nederlandse leger is gisteren omstreeks 14.30 uur (lokale tijd) neergestort tussen Aruba en Curaçao. Er zijn twee bemanningsleden om het leven gekomen.

Het gaat om een NH90-helikopter van het marineschip Zr.Ms. Groningen, die is neergestort na vertrek van Aruba. Aan boord bevonden zich vier bemanningsleden. Twee van hen zijn om het leven gekomen, twee anderen hebben geen letsel. De helikopter deed een kustwachtpatrouille in het Caribisch gebied en kwam door nog onbekende oorzaak in het water terecht.

Dat heeft de Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer vanochtend om 05.00 uur tijdens een persconferentie verteld. De overleden bemanningsleden zijn de 34-jarige vlieger Christine Martens en 33-jarige tactische coördinator Erwin Warnies. Reddingswerkers hebben geprobeerd de bemanningsleden te reanimeren, maar dat mocht niet baten.

De Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer tijdens de persconferentie. De Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer tijdens de persconferentie.

De nabestaanden van de familieleden zijn op de hoogte gebracht. "Wij wensen hen heel veel sterkte en kracht toe", vertelt Bauer. Warnies laat een dochtertje achter. Bauer spreekt van een 'enorme schok'. De NH90-vloot blijft voorlopig aan de grond. 

Ook premier Rutte spreekt in Brussel van vreselijk nieuws. "Ik denk dat iedereen in Nederland en bij defensie geschokt is", vertelt de premier. "Wij leven zeer mee met familie en nabestaanden."

Oorzaak onduidelijk

De oorzaak van het ongeluk is nog niet duidelijk. De zwarte doos van de helikopter moet nog geborgen worden. Een helikopter van de kustwacht en een duikteam van defensie zoeken daar momenteel naar. Maar harde wind, hoge golven en een sterke stroming maken het onderzoek niet makkelijk. 

Er is een condoleanceregister geopend op www.defensie.nl om steun te betuigen. Minister Ank Bijleveld van Defensie spreekt van 'verschrikkelijk nieuws'. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore