Ga naar de inhoud
Gaswinning in Groningen

Opnieuw beving in Groningen: 'Dit is een periode van verhoogde activiteit'

Eerder deze week werd Groningen opgeschrikt door een aardbeving van 2.7 op de Schaal van Richter. Beeld © ANP

Opnieuw is Groningen getroffen door een aardbeving. Het epicentrum lag volgens het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KNMI) bij Startenhuizen en had een kracht van 2,3.

De schok gebeurde iets na 4 uur vanmorgen en werd een aantal minuten later opgevolgd door een kleine naschok met een kracht van 0,9. Volgens RTV Noord werden Groningers wakker van de beving.

Derde beving

Het is de derde aardbeving in het gaswinningsgebied in Groningen in een week tijd. Donderdag was bij Hellum een schok te voelen van 1,8 en dinsdag was bij Loppersum een beving met een kracht van 2,7. Dat is tot nu toe de zwaarste aardbeving van het jaar. 

Toch is er volgens het KNMI geen bijzondere reden voor de vele bevingen in korte tijd. "De bevingen vinden plaats rondom Loppersum, daar waar de compactie en dus spanningsopbouw in de ondergrond het grootst is. Dit is een periode van verhoogde activiteit. Dat hebben we vaker gezien in het verleden", vertelt een woordvoerder.

De bevingen worden veroorzaakt doordat uit de grond in Groningen gas is gepompt. In het gaswinningsgebied deden zich vorig jaar in totaal 87 aardbevingen voor. Van de bevingen hadden er elf een kracht van meer dan 1,5. Het beëindigen van de gaswinning staat gepland voor medio 2022.

Bevingen blijven voorlopig

Maar daarmee komt er niet direct een einde aan de aardbevingen, zegt de woordvoerder. "Dat is jarenlang gebeurd en er is al jarenlang veel activiteit onder de grond. Dat kan niet zomaar worden gestopt. Dat kan pas op lange termijn."

Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet in een bericht op Twitter weten mee te leven met de Groningers. "Van groot belang dat de versterkingsoperatie snel op orde komt", schrijft het ministerie.

Ruim
Lees ook:
Ruim 800 schademeldingen na aardbevingen in Groningen

Vrijdag meldde het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) dat na de schok bij Loppersum 833 schademeldingen aan huizen en gebouwen zijn binnengekomen. Ook waren er 11 meldingen van acuut onveilige situaties.

De zwaarste gasaardbeving in Groningen gebeurde in 2012 bij het dorp Huizinge, met een kracht van 3,6.

Aardbeving in Groningen: 'Alsof er een vrachtwagen je huis inrijdt'

01:42
Jacobien schrok vorig jaar wakker van een aardbeving in Groningen.