Ga naar de inhoud
Cijfers van politie

'Meer bestuurders onder invloed van drugs aangehouden'

Beeld © Novum

De politie maakt zich grote zorgen over het aantal mensen dat met drugs op achter het stuur gepakt wordt. Dat aantal neemt steeds verder toe, terwijl er minder mensen met drank op worden aangehouden.

De Telegraaf vroeg de politie om cijfers. Daaruit blijkt dat gemiddeld duizend mensen per maand worden aangehouden onder invloed van drugs. Het gaat dan bijvoorbeeld om joints, xtc-pillen, cocaïne en speed. Maar ook steeds vaker om lachgas. De cijfers gaan over speekseltesten, die de drugs aantonen.

Kwart
Lees ook:
Kwart 55-plussers stapt na flink borrelen gewoon op de fiets

Uit de cijfers blijkt het aantal drugsgebruikers bijna net zo hoog als mensen met alcohol op in het verkeer. Dat laatste cijfer daalt juist, terwijl er veel meer mensen met drugs gepakt worden.

Ook veertigers en vijftigers

Paul Broer van de Nationale Politie maakt zich zorgen om de toename. "110 positieve testen, alleen al afgelopen maand. Dat is zorgelijk", zegt hij tegen de krant. Het zijn ook niet alleen jongeren: ook veertigers en vijftigers stappen met drugs op in de auto.

En die bestuurders zorgen voor levensgevaarlijke situaties, ook als de politie ze staande wil houden. "Zelfs als de achtervolging wordt ingezet door drie politiewagens, denken ze nog de dans te kunnen ontspringen en kennen ze geen grenzen meer."

Auto te water: bestuurder neemt een lachgasballon

00:34
Nadat een man met zijn auto in Den Haag te water was geraakt, klom hij op het dak. Eenmaal droog leek zijn eerste prioriteit een ballonnetje lachgas.
De
Lees ook:
De activiteiten van criminele douaniers: drugssmokkel, fraude en wapenbezit