Gevaarlijke situaties

Ruim 800 schademeldingen na aardbevingen in Groningen

17 juli 2020 17:55 Aangepast: 17 juli 2020 18:11
Aardbevingsschade in Groningen (archieffoto) Beeld © ANP

De twee aardbevingen deze week in de provincie Groningen hebben zeker 833 huizen beschadigd. Vrijwel alle schadegevallen werden veroorzaakt door de beving bij Loppersum van dinsdag. Die was met een kracht van 2,7 de zwaarste beving in het gebied in ruim een jaar tijd.

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) meldt dat zeker twee gebouwen direct moesten worden hersteld, om een acuut onveilige situatie te voorkomen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

120.000 Groningers kunnen compensatie krijgen voor schade door aardbevingen

Nog geen 48 uur na de beving bij Loppersum volgde er een tweede, lichtere beving van 1,8 bij Siddeburen. Die veroorzaakte nauwelijks schade, maar vergrootte wel de onrust in de provincie.

Rechtop in bed

"Het is in Groningen weer het gesprek van de dag. De bevingen kunnen bewoners behoorlijk frustreren. Mensen zitten midden in de nacht rechtop in hun bed. Dat doet wat me je", zegt een woordvoerder van het instituut. 

Het Staatstoezicht op de Mijnen legt uit dat er ook in de toekomst nog rekening gehouden moet worden met serieuze aardbevingen in het gebied, ook al is de gaswinning in Groningen drastisch verlaagd.

Door 'drukvereffening' als gevolg van zestig jaar gaswinning zullen er voorlopig bevingen blijven voorkomen.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore