Irritatie

Verblind door felle koplampen? RDW wil daar een einde aan maken

17 juli 2020 16:19 Aangepast: 17 juli 2020 16:29
(Archieffoto) Beeld © ANP / Busse & Yankushev

Elke automobilist kent de irritatie waarschijnlijk wel. Een tegenligger met felle koplampen waardoor jij niets meer kan zien. De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) wil dit vanaf 1 januari volgend jaar gaan aanpakken bij de apk-keuring, maar de vraag is of dat op zo'n korte termijn lukt.

Weggebruikers worden soms verblind door tegenliggers. "We lazen er al langere tijd over en vroegen ons af wat we zouden kunnen doen", zegt een woordvoerder van de RDW, verantwoordelijk voor het keuren van de gemotoriseerde voertuigen.

Drie keer zo fel als de zon

Het probleem is niet nieuw. Uit onderzoek van de ANWB bleek vorig jaar dat LED-koplampen steeds feller worden. Bij één van de LED-systemen was het licht op twintig centimeter afstand zelfs drie keer zo fel als een blik recht in de zon.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sandra is 1 meter 47 en kan geen auto vinden: 'Ik voel me gediscrimineerd'

Het is Europees wettelijk verplicht om een auto elke één of twee jaar te laten keuren op verkeersveiligheid, milieu en registratie. De punten waar auto's aan moeten voldoen, zijn Europees geregeld.

Slag om de arm

Ook de lampen worden gekeurd, maar veel testapparatuur is aan vervanging toe. Of nieuwe apparatuur onderdeel wordt van de apk-wetgeving, is nog niet zeker, zegt de RDW. Het idee ligt op tafel. "Wij hebben de autobranche ingelicht over ons plan. Het voornemen heeft dus nog een slag om de arm. We moeten het ook nog voorleggen aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat."

Anti-verblindingstips

De ANWB heeft een aantal tips om verblinding in de auto tegen te gaan:

  • Kijk bij een gevoel van verblinding vooruit naar de eigen rijbaan en naar de wegmarkering rechts van de rijbaan; 
  • Maak de autoruiten schoon. Vuil en condens kunnen ook tot verblinding leiden;
  • Bij slecht zicht overdag, voer dimlicht;
  • Gebruik de anti-verblindingsstand van de binnenspiegel. Veel auto’s hebben ook wel een automatisch dimmende binnenspiegel.

Bron: ANWB

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore