'Ontspannen sfeer'

Amalia neemt waarschijnlijk tussenjaar - en 5 andere opvallende zaken uit het gesprek met de koning

17 juli 2020 13:31 Aangepast: 17 juli 2020 21:14
Koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Beeld © ANP

Minder getrek en geduw tussen de fotografen en cameramensen. De rustige sfeer. Een ontspannen koninklijk gezin. Allemaal opvallende dingen tijdens de jaarlijkse fotosessie. En toen kwam ook nog het persmoment. Deze zes uitspraken en nieuwtjes vielen op.

Eerst nog even over de fotosessie, want die was dit jaar toch wel heel anders, zegt verslaggever Koninklijk Huis Sander Paulus. "Normaal staan de fotografen, verslaggevers, cameramensen en geluidsmensen op een kluitje. Duwend en schreeuwend voor de juiste foto. Nu was het een stuk rustiger. Iedereen stond in afgezette hokjes op anderhalve meter van elkaar. Eerst de fotografen en cameramensen en op de laatste rij de verslaggevers." 

Andere sfeer

Het voordeel? Het verliep een stuk rustiger. "Er was een heel andere sfeer. De koning en koningin vroegen zelfs 'Willen jullie nog iets?' Het was heel kalm." Na de fotosessie gingen de fotografen en cameraploegen weg en moesten alle verslaggevers op een rijtje met anderhalve meter afstand tussen elkaar staan. 

De pers stond op afstand van elkaar en van het koninklijke gezin. De pers stond op afstand van elkaar en van het koninklijke gezin.

En tijdens het persmoment viel een aantal dingen op, zegt Paulus. Zoals de reactie van de koning op de Gouden Koets en dat Amalia zeer waarschijnlijk een tussenjaar neemt.

De zes opvallendste nieuwtjes en uitspraken op een rij. 

1. De Gouden Koets wordt niet aangepast

Het antiracismedebat: het koningshuis had zich er nog niet eerder over uitgelaten. Tot vandaag. De koning reageerde op een vraag over de Gouden Koets. Die staat ter discussie omdat op één van de zijpanelen een afbeelding staat van een witte vrouw op een troon. Indiërs en mensen van Afrikaanse afkomst brengen onderdanig handelswaren en lijken net tot slaaf gemaakten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Ook de Gouden Koets staat ter discussie: 'Zet 'm in een museum'

De Gouden Koets wordt op dit moment gerestaureerd en volgens de koning hersteld in zijn oude glorie. Mét het betreffende zijpaneel. Koning Willem-Alexander: "Ik volg de discussie, maar we gaan bij de restauratie de geschiedenis niet herschrijven. Als de restauratie klaar is, kijken we verder."

2. Staatsbezoeken 'binnen de nieuwe regels'

Net als elke Nederlander, ervaart het koningshuis gevolgen van de coronacrisis. Koningsdag werd Woningsdag en staatsbezoeken kunnen op dit moment niet. Maar, zegt de koning: "We proberen weer staatsbezoeken te doen binnen de nieuwe regels, maar wanneer is nog onduidelijk." 

3. Koning reageert op toespraak bij Dodenherdenking

De historische toespraak van Willem-Alexander op 4 mei kwam ook aan bod. Niet alleen de inhoud van de speech – die extra opviel vanwege de woorden die Willem-Alexander wijdde aan de rol van Wilhelmina tijdens de oorlog – viel in de smaak, ook de presentatie.

De koning geeft nu aan dat hij het een uitdaging vond om daar te staan. Hij wilde een persoonlijk verhaal vertellen en dat kan niet zonder je eigen familie erbij te betrekken. "Onze bezoeken aan Israël en Auschwitz maakten mij nogmaals duidelijk dat er iets gezegd moest worden richting de Joodse gemeenschap."

4. Er gaat soms wat mis op sociale media van de prinsessen 

Natuurlijk mocht een vraag over de dochters niet ontbreken. In het leven van tieners spelen sociale media een grote rol. De koning: "Wij vinden dat ze er heel verstandig mee omgaan. Natuurlijk gaat er weleens wat mis." Máxima haakte daarop in: "Dit moeten ze zelf leren."

5. Amalia neemt misschien een tussenjaar

Het is geen geheim dat de ouders trots zijn op hun dochters. Alle drie prinsessen zitten op het gymnasium. Het eindexamenjaar van Amalia nadert snel, en haar vader laat weten dat ze wellicht een tussenjaar neemt voor ze gaat studeren. "Misschien gaat ze de wereld in."

Verslaggever Sander Paulus vertelt dat er nog niets bekend is over waar en wat de prinses gaat studeren. "Het heeft geen haast om meteen te studeren, zei de koning. Ze is zeventien wanneer ze klaar is op het gymnasium."

6. Koning hoopt dat we geleerd hebben van de eerste coronagolf 

Paulus vroeg de koning naar het thema eenzaamheid. "Tijdens zijn toespraak in maart sprak de koning over het eenzaamheidsvirus. Hij gaf nu aan dat hij hoopt dat, mocht er een tweede golf of regionale uitbraak komen, we hebben geleerd hoe we eenzaamheid kunnen voorkomen."

Koning Willem-Alexander over Gouden Koets, tussenjaar Amalia en eenzaamheid

Na de fotoshoot met het koninklijk gezin was er ook nog gelegenheid om vragen te stellen aan het koninklijk paar. Onder meer racisme, een omstreden koloniale afbeelding op de Gouden Koets, de toekomst van Amalia en de coronacrisis kwamen aan bod.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore