Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Mag een werkgever je verbieden om op vakantie te gaan naar het buitenland?

De zomervakantie is aangebroken en steeds meer Nederlanders gaan op reis. Niet alle bedrijven zijn daar blij mee, maar mag jouw baas je verbieden om naar het buitenland te gaan, omdat hij of zij bang is dat je daar het coronavirus oploopt?

Stel je hebt een vliegticket naar Kreta geboekt en je krijgt een e-mail van je baas met het advies om niet te gaan. Moet je dan ineens je vakantie afzeggen? Die vraag stelden verschillende mensen aan RTL Nieuws.

Vluchten
Lees ook:
Vluchten uit coronabrandhaarden landen op Nederlandse luchthavens, hoe kan dat?

Een werkgever heeft in principe niets te zeggen over wat zijn of haar werknemers in hun vrije tijd doen. Dat is niet veranderd tijdens de coronacrisis. Een werkgever mag een werknemer wel vragen, maar dus niet verbieden om in zijn eigen tijd naar een gebied te reizen – óók niet als daar een negatief reisadvies voor geldt.

Loon doorbetalen

Maar als je ziek wordt op vakantie of bij thuiskomst twee weken in quarantaine moet, is de werkgever niet in alle gevallen verplicht om het loon door te betalen. "Het hangt af van de situatie", legt arbeidsrechtadvocaat Suzanne Meijers uit. 

"Een werkgever moet in principe het loon doorbetalen, maar een uitzondering is wanneer je toch naar een oranje of rood gebied bent afgereisd terwijl je werkgever je al had afgeraden hier naartoe te gaan. Dan neem je als werknemer een risico." En dan is betaling dus niet verplicht. 

Veel
Lees ook:
Veel ouderen gooien vakantieplannen om vanwege coronacrisis

Als je niet op tijd kan terugreizen, mag de werkgever besluiten om je loon stop te zetten. Dit is ook het geval als je na je vakantie twee weken in quarantaine moet en thuiswerken geen optie is.

Reisadviezen

Het ministerie van Buitenlandse Zaken geeft adviezen over het reizen naar verschillende vakantielanden. In Europa staan veel landen nu op 'geel', wat betekent dat reizen mag. Wel moet de vakantieganger opletten en de coronamaatregelen die ter plekke gelden opvolgen.

Reizen naar oranje landen worden afgeraden, tenzij de reis echt noodzakelijk is. Daar valt een vakantie niet onder. Reizen naar rode landen worden helemaal afgeraden, omdat de situatie daar levensbedreigend kan zijn, bijvoorbeeld door oorlog.

Deze adviezen zijn niet bindend. Vakantiegangers zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hun eigen veiligheid en de keuze om een reis wel of niet door te laten gaan.

Alarmcentrale
Lees ook:
Alarmcentrale over vakantie naar buitenland: ga goed voorbereid op weg

Omgekeerd mag een werknemer in sommige gevallen weigeren om voor het werk naar het buitenland te gaan als de baas dat eist. Reizen naar een land met een rood reisadvies mogen worden afgewezen, reizen naar oranje gebieden alleen als de reis niet noodzakelijk is. Heeft het land de kleurcode groen of geel? Dan kan je de reis meestal niet afwijzen.

Geen rechtspraak

Het coronavirus is voor iedereen nieuw en dus is er qua regels nog niets in beton gegoten, zegt Meijers. "Er is nog geen rechtspraak over. Stel, je gaat op vakantie naar een geel land dat ter plekke ineens oranje wordt en vervolgens moet je bij thuiskomst twee weken in quarantaine. Voor wie zijn de kosten dan? Dat is nu onduidelijk."

Het is volgens Meijers verstandig dat werkgevers hun arbeidskrachten vooraf schriftelijk wijzen op de consequenties die er zijn als zij op vakantie gaan naar een oranje of rood gebied. "Dan kunnen werknemers achteraf ook niet zeggen dat ze het niet wisten." 

Laura op zonvakantie in coronatijd: zo gaat het er op Kreta aan toe

07:45
De afgelopen weken was verslaggever Laura Veneman op vakantie in Europa om te ervaren hoe dat nu is met de coronamaatregelen.