Ga naar de inhoud
Nieuwe wet

Is 'seks tegen de wil' altijd verkrachting? Grapperhaus wil in debat

Beeld © ANP

Justitieminister Ferd Grapperhaus wil dat Nederlanders meedenken en meepraten over het bestrijden van seksueel wangedrag. Grapperhaus wil in september een 'maatschappelijk debat' met deskundigen en andere betrokkenen. Hij wil een nieuwe wet indienden om seks tegen de wil strafbaar te maken.

Slachtoffers van onvrijwillige seks of seksuele intimidatie moeten door de wet beter worden beschermd, vindt Grapperhaus. Nu is 'dwang' nog het criterium, maar straks is iemand strafbaar als er bewust seks tegen de wil van de ander is geweest.

Aanranding of verkrachting?

Volgens de minister ligt de lat nu te hoog om te bewijzen of er sprake is geweest van dwang bij bijvoorbeeld een aanranding of verkrachting. Aangiftes kunnen daardoor niet altijd worden opgepakt. Het slachtoffer kan bijvoorbeeld uit angst verstijven en zich daardoor niet uiten of verzetten waardoor de dader niet wordt gestraft.

Driekwart
Lees ook:
Driekwart Nederlanders: seks zonder instemming is verkrachting

Maar niet iedereen is het eens met de wet. Grapperhaus wil onder meer in gesprek met Amnesty International, dat zijn wetsvoorstel niet ver genoeg vindt gaan. 'Seks tegen de wil' gaat in de nieuwe wet als een nieuw delict gelden, met een lagere straf dan verkrachting. Volgens Amnesty moet seks tegen de wil altijd als verkrachting worden behandeld. 

Na zomer doorpraten

Maar niet alleen Amnesty heeft twijfels. Uit de hoek van strafrechtadvocaten klinkt juist dat de wet overbodig is en vooral nieuwe vragen oproept.

'We
Lees ook:
'We leren te weinig van #metoo, geef kleuters al uitleg bij doktertje spelen'

Grapperhaus roept iedereen nu op zijn wetsvoorstel tegen het licht te houden. Hij wil er na de zomer over doorpraten. Hier kun je het hele wetsvoorstel lezen.