Donker pimpernelblauwtje

Waterschap maait enige leefgebied zeldzame vlinder per ongeluk plat

17 juli 2020 02:15 Aangepast: 17 juli 2020 10:25
Het donker pimpernelblauwtje, Phengaris nausithous. Beeld © Matt Rowlings (via Wikipedia)

Het waterschap Limburg heeft per ongeluk het enige leefgebied in Nederland van een uiterst zeldzame vlinder grotendeels vernietigd. Het waterschap heeft afgelopen maandag een berm langs de provinciale weg in Posterholt gemaaid. Die berm is de enige plek in Nederland waar het donker pimpernelblauwtje nog voorkomt.

"We erkennen een fout gemaakt te hebben en gemaaid te hebben op een plek met beschermde flora en fauna", twittert het waterschap. "Samen met de aannemer doen we onderzoek naar oorzaak en impact. We vinden Limburgse flora en fauna namelijk zeer belangrijk."

Aangifte

De Vlinderstichting ontdekte de blunder en ging op zoek naar de verantwoordelijken. Inmiddels heeft de stichting aangifte gedaan tegen het waterschap, meldt de regionale nieuwssite 1Limburg.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vlindertuin per ongeluk gemaaid: 'Herstel duurt jaren'

Volgens de Vlinderstichting verdween het donker pimpernelblauwtje ergens rond 1970 uit Nederland. Weliswaar werd de soort in 1990 geherintroduceerd in een natuurgebied bij Den Bosch, maar ook daar is het diertje inmiddels weer verdwenen.

Spontaan gevestigd

In 2001 vestigde het donker pimpernelblauwtje zich spontaan in de berm bij Posterholt, waarschijnlijk vanuit Duitsland.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zo zorg je volgens De Vlinderstichting voor een vlindervriendelijke tuin

Om vlinders te beschermen moet er overigens juist wel gemaaid worden in hun leefgebied, maar dan wel op de juiste manier en op de juiste momenten, meldt de Vlinderstichting. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore