Man verdient meer

Salarisdiscriminatie bij GGZ Delfland: vrouw krijgt te weinig

16 juli 2020 20:37 Aangepast: 16 juli 2020 20:43
Beeld © ANP

Een vrouwelijke medewerker van GGZ Delfland heeft ten onrechte minder salaris gekregen dan haar mannelijke collega die hetzelfde werk doet. Dus maakt GGZ Delfland zich schuldig aan salarisdiscriminatie, zegt het College voor de Rechten van de Mens. 

Het college, een adviesorgaan dat discriminatie wil bestrijden, komt tot die conclusie na een klacht van de vrouw over ongelijke beloning bij haar werkgever. 

De vrouw is sociaalpsychiatrisch verpleegkundige bij GGZ Delfland. Een mannelijke collega die precies hetzelfde doet en in dezelfde salarisschaal zit, kreeg een toeslag waardoor zijn salaris hoger is. 

Misgelopen salaris terughalen

De vrouw vroeg om salarisverhoging, kreeg die niet en stapte via vakbond FNV naar het college voor de Rechten van de Mens. De vakbond staat de vrouw bij en gaat met de uitspraak op zak juridische stappen nemen om het misgelopen salaris terug te halen bij de werkgever. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees meer

Loonkloof mannen en vrouwen slinkt, maar verschillen blijven groot

Verdediging: tijdelijke toeslag

GGZ Delfland stelt ter verdediging dat de man een zogenaamde tijdelijke arbeidsmarktkraptetoeslag kreeg. Maar uit salarisstroken en zijn contract blijkt dat het een vaste toeslag was. 

Omdat de werkgever niet goed kon uitleggen hoe en waarom de man die toeslag kreeg, zegt het college dat sprake is van salarisdiscriminatie.

Want toen de man in dienst kwam, was er nog geen sprake van een arbeidskrapte, zegt het college. De vrouw had dus hetzelfde salaris moeten krijgen als haar mannelijke collega. 

Verschil in beloning

In een reactie op de uitspraak van het college zegt de werkgever zich niet te herkennen in de uitspraak. Volgens GGZ Delfland is de toeslag zowel aan mannen als aan vrouwen toegekend en is er sprake van een verschil in beloning tussen nieuwe en bestaande medewerkers. 

"We hebben dit kenbaar gemaakt bij het college, maar het lijkt niet meegenomen te zijn in het oordeel", schrijft GGZ Delfland in een reactie. 

Miniatuurvoorbeeld
Zie ook:

Hoe goed word jij betaald? Check het hier

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore