'Buitengewoon schokkend'

OM: gedwongen behandeling voor misbruik dementerende vrouw

16 juli 2020 18:39 Aangepast: 16 juli 2020 19:35
Ter illustratie. Beeld © Getty Images

Een 24-jarige ex-medewerker van een verzorgingshuis in Gouda moet gedwongen behandeld blijven worden voor het misbruik van een dementerende bejaarde vrouw. Dat eiste het Openbaar Ministerie vandaag voor de rechtbank in Den Haag.

De man werd betrapt toen hij vorig jaar vergat om het camerasysteem uit te zetten. Zijn collega's konden zien dat hij de vrouw tijdens het verschonen intiem betastte. Het OM noemt het misbruik 'buitengewoon schokkend en ernstig'.

Langere tijd

Het verzorgingshuis ontsloeg de man onmiddellijk. Bij de politie bekende hij dat hij het slachtoffer tien keer heeft aangerand, maar tegen een getuige heeft hij gezegd dat hij het veel vaker deed. Volgens het OM heeft de man de vrouw voor langere tijd misbruikt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wetenschappers: investeer meer in preventie van dementie

"Het slachtoffer was door haar dementie geestelijk kwetsbaar en voor de verzorging van de verdachte afhankelijk. Die heeft daarvan misbruik gemaakt voor zijn eigen seksuele gerief", zei de officier van justitie.

Zo lang als nodig

De verdachte is opgenomen in een speciale kliniek voor zedendelinquenten. Wat het OM betreft blijft hij daar zo lang als deskundigen dat nodig vinden. Daarna moet hij zich ambulant laten begeleiden. Als hij daaraan niet wil meewerken, moet hij alsnog 240 dagen de cel in, vindt het OM.

De uitspraak is 30 juli.

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore