Zeven voorwaarden

Grapperhaus: geliefde van buiten EU mag naar Nederland komen

16 juli 2020 17:46 Aangepast: 16 juli 2020 17:52
Minister Grapperhaus Beeld © ANP

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid versoepelt de regels voor mensen van buiten de EU die in Nederland hun geliefde hebben. Zij mogen vanaf 27 juli onder voorwaarden toch hierheen komen.

Voor de inwoners van de meeste landen buiten de EU is nu vanwege de coronacrisis een inreisverbod van kracht. Hier komt volgens de minister een uitzondering op voor geliefden.

Samen met minister Blok van Buitenlandse Zaken en staatssecretaris Broekers-Knol van Justitie en Veiligheid stuurde hij daar vandaag een brief over naar de Tweede Kamer. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Liefde overwint alles, maar gesloten grenzen maken dat erg lastig

Volgens Grapperhaus moeten mensen die hier hun partner komen opzoeken wel aan strikte regels voldoen.

De zeven voorwaarden:

  1. Het stel moet aantonen dat ze minimaal drie maanden een relatie hebben en elkaar al met regelmaat hebben ontmoet. Dat moeten ze doen met een ondertekende en handgeschreven verklaring.

  2. Daarin moeten ze ook hun persoonlijke gegevens, logeeradres en contactgegevens in Nederland vermelden. Ook de gegevens van de buitenlandse partner moeten hierin staan.

  3. De partner die hiernaartoe komt, moet een retourticket hebben.

  4. De normale visumplicht zoals die geldt voor mensen uit sommige landen blijft hetzelfde. Daaronder valt ook dat ze 'voldoende financiële middelen voor de reis en het verblijf' hebben. Hier kan ook de partner in Nederland voor garant staan.

  5. Het verblijf in Nederland mag niet langer dan 90 dagen zijn. Voor een (noodzakelijk) langere periode moet een extra aanvraag ingediend worden.

  6. Als iemand uit een gebied komt waar een oranje reisadvies geldt, krijgt die persoon bij aankomst in Nederland het dringende advies twee weken in thuisquarantaine te gaan.

  7. De bewijsstukken zoals de verklaring en het retourticket moeten bij aankomst in Nederland aan grensautoriteiten overhandigd worden.

Zij wachten al maanden op hun geliefde

Sommige stelletjes hebben elkaar maandenlang noodgedwongen niet kunnen zien, omdat landsgrenzen gesloten waren en reizen niet of nauwelijks was toegestaan.

Veel partners leven door het virus al maanden gescheiden van elkaar. Alleen uit EU-landen en een geselecteerde lijst andere landen kunnen mensen vrij naar Nederland reizen. Van daarbuiten zijn alleen essentiële reizen toegestaan.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore