Ga naar de inhoud
Aziatische hoornaar

Agressieve 'monsterwesp' opgedoken in Limburg, Zeeland en Zuid-Holland

Beeld © iStock

De Aziatische hoornaar, een grote, zwarte wesp, is dit jaar al in Limburg, Zeeland en Zuid-Holland gezien. In Limburg was het exotische insect nog nooit eerder waargenomen.

De Aziatische hoornaar komt oorspronkelijk uit de Himalaya en Zuid-China. Vijftien jaar geleden is de hoornaar in Zuid-Frankrijk geïntroduceerd, en vanuit daar heeft hij zich verspreid.

Ter grootte van skippybal

"De hoornaar vangt honingbijen bij een bijenkast. Zo ontstaan hoornaarvolkeren ter grootte van een skippybal van 90 cm", zei Theo Zeegers van Stichting EIS, het kenniscentrum voor insecten, eerder tegen EditieNL.

De Aziatische hoornaar eet dus bijen en andere insecten op. Daarom is het dier in 2016 door de EU op een lijst van 66 exotische diersoorten geplaatst die zich niet in Europa mogen verspreiden. 

Weg
Lees ook:
Weg met de angst voor wespen

Dat betekent dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in actie moet komen wanneer er een melding gemaakt wordt over deze wesp. De nesten moeten vernietigd worden. Daar is de provincie verantwoordelijk voor.

Foto maken en melden

Volgens de stichting Platform stop invasieve exoten, is de Aziatische hoornaar dit jaar al gezien in Vlaardingen, Terneuzen en het Limburgse Stein. 

Mocht je er één tegenkomen of denken er één gespot te hebben, dan vraagt de stichting om zo snel mogelijk een foto te maken en deze op waarneming.nl plaatsen. Dan kan er beoordeeld worden of het daadwerkelijk om een Aziatische hoornaar gaat, en kan het nest worden opgespoord en vernietigd. 

Zo herken de hoornaar

02:51
Want hoe beter we de hoornaar herkennen, hoe sneller hij kan worden vernietigd.

De Aziatische hoornaar wordt vaak verward met een Europese soortgenoot, die nog groter is: de Europese hoornaar. Deze wesp is wel onschadelijk. 

Pijnlijkere steek

Hoewel het Nederlandse ecosysteem wordt verstoord door de Aziatische exoot, hoeven mensen niet zo bang te zijn. Zeegers: "Nee, ze zijn niet vervelend voor de mens. Ze vliegen gewoon langs je heen. Ze zijn minder agressief dan de normale limonadewesp." Maar mocht de hoornaar je toch te pakken krijgen: een steek van deze hoornaar is wel pijnlijker dan die van een gewone wesp.
 

Insect
Lees ook:
Insect met 'camera-rugzak' stuurt live beelden door