'Moedeloos'

Beeldenroof: in één nacht drie beelden gestolen in regio Haarlem

16 juli 2020 15:58 Aangepast: 16 juli 2020 16:33
Deze Meermin werd met veel geweld van haar sokkel gerukt. Beeld © Michaëlla Bijlsma

In één nacht verdwenen deze week drie bronzen kunstwerken van hun sokkel. De dieven sloegen toe in Haarlem en de omliggende gemeenten Zandvoort en Heemstede. Een van de gestolen werken is de Meermin van Haarlem, die normaal gesproken uitkijkt over een gracht in het centrum van de stad.

'Moedeloos' wordt kunstenares Michaëlla Bijlsma ervan. De bronzen meermin die zij samen met kunstenaar Eric J. Coolen maakte, werd dinsdagnacht met veel geweld gestolen.

"Het beeld stond achter een hek, dat is waarschijnlijk geforceerd. Er zat een stalen buis in het beeld en hij stond op een betonnen sokkel. Het heeft dus gigantische kracht gekost om het beeld daar vanaf te krijgen", zegt Bijlsma tegen RTL Nieuws.

Niet het enige slachtoffer

Een behoorlijk brutale roof bovendien: de meermin stond aan een gracht pal achter het hoofdbureau van de Haarlemse politie.

De meermin was niet het enige slachtoffer. In dezelfde nacht werd in Heemstede het beeld De Vogelaar gestolen en aan de boulevard in Zandvoort verdween een bronzen beeld van kunstenares Marlène Sjerps.

"Heel vervelend", noemt kunstenaar John Verhagen de diefstal van zijn beeld in de Heemsteedse Vogelwijk. "Vooral voor de buurt. Bewoners mochten kiezen welk beeld zij in hun wijk wilden plaatsen. Dat werd De Vogelaar, als hoeder van de wijk."

Ook dit beeld in Heemstede werd gestolen Ook dit beeld in Heemstede werd gestolen

Het is nog niet duidelijk of er inderdaad een verband is tussen de diefstallen. Bijlsma zelf vermoedt dat er één bende achter zit, die het om het brons te doen is. Dat levert een paar euro per kilo op. Een ander beeld van Bijlsma en Coolen werd eerder dit jaar ook al gestolen. Toen zaagden dieven de bronzen Kortjakje van haar sokkel in Haarlem.

'Niks is veilig'

"Je wordt er toch niet goed van?", zegt de kunstenares geïrriteerd. "Blijkbaar is niks veilig in de openbare ruimte. Mensen die dit doen hebben geen enkele compassie voor de cultuur of geschiedenis. En het is niet te voorkomen, als je ziet hoeveel moeite ze doen. Maar het is wel heel vervelend als je er slachtoffer van wordt."

Miniatuurvoorbeeld
Vernieling

Legobeeld André Hazes op de Dam al kapot

Beide kunstenaars vrezen hun beeld niet meer terug te zien. Verhagen: "Misschien moeten ze bij beelden voortaan maar camera-apparatuur ophangen. Het is heel jammer dat dit soort dingen gebeuren." Verhagen weet nog niet of hij een nieuw beeld voor de wijk kan maken. "Zo'n beeld is niet verzekerd, dat is te duur. Maar ik ben er over in overleg."

De lege sokkel van de meermin moet zeker wel weer gevuld worden. Hoe, daar denkt Bijlsma nog over na. "Van het beeld van Kortjakje hadden we de mal nog, dus die konden we opnieuw laten gieten. Bij de meermin kan dat niet. Dus we zijn nog aan het brainstormen wat we gaan doen. Maar we laten ons niet uit het veld slaan. Er komt iets terug, hoe dan ook."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore