Babbeltruc

Laura D. van bloedprikbende krijgt 2,5 jaar cel, medeverdachte vrijgesproken

16 juli 2020 14:33 Aangepast: 16 juli 2020 14:34
Bloedprikken bij een oudere vrouw, ter illustratie. Beeld © ANP

De 21-jarige Laura D. moet van de rechtbank in Utrecht 2,5 jaar de cel in. De vrouw uit Ede maakte deel uit van de bloedprikbende en is veroordeeld voor het beroven en oplichten van kwetsbare ouderen. Ze deed zich voor als zorgmedewerker die bloedonderzoek kwam doen.

D. was betrokken bij zeker acht zaken en maakte daarmee zo'n 12.000 euro buit. Volgens de rechter heeft de vrouw bij haar slachtoffers het 'vertrouwen in de medemens geschaad'. "Met deze specifieke babbeltruc is een nieuw dieptepunt bereikt", stelde de rechtbank.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wantrouwen bij ouderen door bloedprikbende: 'Ben jij wel een echte?'

"De verdachte heeft niet alleen misbruik gemaakt van het vertrouwen van kwetsbare ouderen", lichtte de rechtbank de uitspraak toe. "Ze heeft ook hun lichamelijke integriteit geschonden door in een aantal gevallen daadwerkelijk in de vinger te prikken." 

Heldere videobeelden

De 23-jarige medeverdachte Dragane N. uit De Meern werd vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Beiden ontkenden bij de bloedprikbende betrokken te zijn. D. werd veroordeeld op basis van telefoongegevens en camerabeelden. Er was vijf jaar cel tegen haar geëist. 

Zo ging de bende te werk

De bloedprikbende probeerde bij mensen binnen te komen met de smoes dat ze bloed komen prikken. Met een babbeltruc kregen ze de pinpasgegevens van de vaak hoogbejaarde slachtoffers en haalden geld van hun rekening.

Ze sloegen in onder andere toe in Eindhoven, Utrecht, Delft, Ouderkerk aan de Amstel, Amsterdam en Goirle. De politie ging er vanuit dat de bende bestond uit grotere groep mensen die in wisselende samenstellingen werkten.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore