Ga naar de inhoud
'Meer onderzoek nodig'

Kinderopvang boos over uitstel toelating nieuwe Stint

Beeld © ANP

Kinderopvangorganisaties zijn teleurgesteld in minister Cora van Nieuwenhuizen, die vandaag bekendmaakte dat de nieuwe Stint voorlopig niet de weg op mag. Een besluit over de toelating van deze zogenoemde BSO Bus volgt pas nadat meer onderzoek is gedaan.

De minister schrijft aan de Tweede Kamer dat de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) werkt aan een methode om voertuigen goed te kunnen beoordelen.

Pas later besluit

Volgens de minister moet die methode eerst klaar zijn om de BSO Bus volledig te kunnen beoordelen op veiligheid. "Dit betekent dat een eventueel besluit tot aanwijzing [...] nog niet kan worden genomen", schrijft de minister

De aanvraag van de fabrikant ligt sinds oktober vorig jaar bij het ministerie. Inmiddels heeft TNO het voertuig beoordeeld en veilig bevonden. Kinderdagverblijven moeten de komende tijd vasthouden aan alternatieven voor het vervoer van kinderen.

Oorzaak
Lees ook:
Oorzaak Stint-ongeluk Oss blijft onbekend, OM gaat niemand vervolgen

Uitstel op uitstel

Kinderopvangorganisaties hadden hun zinnen gezet op een snelle terugkeer van de Stint. Eerdere besluiten over de toelating van het voertuig werden ook al eens uitgesteld. 

"Ik ben zeer verrast", zegt Emmeline Bijlsma van de branche Kinderopvang. "De minister neemt consequent verkeerde besluiten. We hebben allemaal geïnvesteerd in aanpassingen van de Stint. Dat we nu wel heel lang moeten wachten, terwijl de minister dit ons anderhalf jaar geleden al had kunnen vertellen, vind ik echt heel vreemd."

Minister
Lees ook:
Minister Cora van Nieuwenhuizen in tranen: 'Excuses voor fouten rond stint'

'Alternatief is onveiliger'

"Ik ben heel erg boos", reageert Gjalt Jellesma van de Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK). "Er is geen argumentatie voor hoe het nu gaat. Het vervoer nu gaat op een veel onveiliger manier dan met de Stint."

De fabrikant laat weten teleurgesteld te zijn nu een besluit langer op zich laat wachten. 

Geen vervolging

Vorige week werd bekend dat de oorzaak van het fatale ongeluk met de Stint bij een spoorwegovergang in Oss nooit duidelijk zal worden. De bestuurster en het kinderdagverblijf worden niet vervolgd. Naar de fabrikant loopt nog een onderzoek van justitie.