Ga naar de inhoud
Beroving bij pinautomaat

10 maanden cel voor tieners na fatale roofoverval Hoofddorp

Bij de pinautomaat bij winkelcentrum Toolenburg in Hoofddorp werden na de steekpartij bloemen neergelegd. Beeld © ANP

De twee jongens van 15 en 16 jaar uit Hoofddorp die in december vorig jaar een 64-jarige man hebben doodgestoken bij een pinautomaat, moeten 10 maanden de cel in. De beide jongens moeten daarna minimaal twee jaar een klinische behandeling ondergaan. Ook is een voorwaardelijke PIJ-maatregel opgelegd, ook wel jeugd-tbs genoemd.

De jongens pleegden eind vorig jaar een fatale roofoverval op een 64-jarige man. Het slachtoffer stond op 16 december tegen 21.00 uur samen met zijn vrouw geld te pinnen aan de Markenburg, toen hij werd overvallen door de twee jongeren.

Er ontstond een worsteling, waarbij hij werd gestoken. De man overleed ter plekke. De buit bedroeg onder meer 100 euro en een creditcard.

Dagen later aangehouden

De jongens werden enkele dagen later aangehouden. Zij hebben verklaard dat ze het slachtoffer niet wilden doden.

Slachtoffer
Lees ook:
Slachtoffer pinoverval Hoofddorp zou bijna met pensioen gaan

Dat risico werd volgens het Openbaar Ministerie door hen onvoldoende gezien, maar het was er wel. De officier van justitie zei daarover tijdens de zitting, die vanwege hun leeftijd achter gesloten deuren was: "Als je een groot, scherp mes meeneemt bij een beroving, al is het om mee te dreigen, is er een enorm risico dat je dat mes ook op een andere manier gaat gebruiken: om mee te steken. Met alle gevolgen van dien."

De jongens waren tijdens de fatale overval alle twee 15 jaar. De maximale straf is dan één jaar jeugddetentie.

In een steegje gewacht

De rechtbank heeft in het bijzonder meegewogen dat de jongens samen het plan hadden gemaakt om snel aan geld te komen door iemand bij een pinautomaat te beroven. Ze hadden donker kleding gekozen en hun gezichten bedekt. Ze hebben in een steegje gewacht tot er een geschikt slachtoffer zou komen. Vervolgens zijn ze samen op hem afgerend. 

Wie het initiatief nam, is volgens de rechtbank niet duidelijk geworden. Maar dat is ook niet van belang: beide jongens zijn verder gegaan in de voorbereidingen en de uitvoering van de misdaad, vond de rechter. "Beiden zijn berekenend te werk gegaan door vermommende kleding aan te doen. Ook hebben ze samen de omgeving verkend. Daarna 1,5 uur wachtend en overlegd over het geschikte slachtoffer. Na afloop hebben ze de opbrengst verdeeld."

De rechter sprak over een 'zeer schokkend feit' met 'verregaande gevolgen voor nabestaanden'. De straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie twee weken geleden.

Tocht van Licht

In Hoofddorp werd geschokt gereageerd na het dodelijke steekincident. Er werden bloemen neergelegd en een Tocht van Licht, een herdenking, gehouden. Locoburgemeester Jurgen Nobel van Haarlemmermeer zei: "Iemand van het leven beroven op zo’n gewelddadige manier is lafhartig en onacceptabel."