'Hels karwei'

Dit is hoe Santokhi Suriname uit het dal wil gaan trekken

16 juli 2020 13:56 Aangepast: 16 juli 2020 14:14
Chan Santokhi, president van Suriname. Beeld © ANP

Een nieuwe start voor Suriname. Vandaag wordt president Chan Santokhi beëdigd en er staat hem een gigantische klus te wachten. Het land is bankroet, corrupt en heeft te lijden onder de coronacrisis. "Het wordt een hell of a job."

1. Wie is de nieuwe president?

Chan Santokhi, 61 jaar, een politicus die carrière maakte bij de Surinaamse politie. In 2005 werd hij minister van justitie, waarbij hij vooral opviel door zijn harde aanpak van de drugscriminaliteit. Daarnaast zette hij zich in om de verdachten van de Decembermoorden voor de rechter te krijgen, onder wie toenmalig president Desi Bouterse.

Zijn bijnaam is 'de sheriff', die kreeg hij van diezelfde Bouterse, die tijdens campagnes graag het nummer 'I shot the Sheriff' van Bob Marley draaide. Santokhi's populariteit steeg tijdens zijn ministerschap en hij werd de belangrijkste oppositieleider.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit is de 'Sheriff', de grootste rivaal van Bouterse (en ooit echt politiecommissaris)

2. Wat wil Santokhi?

Santokhi wil Suriname opnieuw opbouwen en een einde maken aan de corruptie. "We hebben geen tijd voor politieke spelletjes. Er zal geen ruimte zijn voor persoonlijk belang", zei Santokhi eerder deze week in een toespraak.

Suriname staat aan de rand van de economische afgrond. De coronacrisis heeft de situatie verder verslechterd. De lege schatkist is nu zijn grootste probleem, vertelt surinamist Hans Ramsoedh. Onder het beleid van Bouterse is de staatsschuld gigantisch opgelopen. "Suriname is een huis dat op instorten staat en Santokhi moet er maar het beste van maken."

Santokhi wil uitzoeken waar de torenhoge staatsschuld precies vandaan komt en waar het geleende geld gebleven is. "Iedereen verwacht dat er lijken uit de kast zullen vallen." Volgens Ramsoedh is de schuld waarschijnlijk nog hoger dan nu bekend is.

De broekriem zal de komende jaren dus aangetrokken moeten worden. Hervormingen zijn hard nodig. Net als buitenlandse investeerders. Santokhi spreekt daarvoor ook Surinamers in Nederland aan.

3. Met wie gaat hij de boel aanpakken?

Onder andere met Ronnie Brunswijk, die vicepresident is. Brunswijk is een oud rebellenleider die nog vocht tegen Bouterse, maar later vrede met hem sloot. Onomstreden is zijn benoeming niet. Brunswijk is in Nederland en Frankrijk veroordeeld vanwege drugshandel en kan dus niet zomaar overal heen reizen.

Maar Santokhi heeft gezegd dat hij niet achterom wil kijken, maar vooruit. En hij had Brunswijk nodig om een regering te vormen zonder de partij van Desi Bouterse.

"Brunswijk is een opportunist", zegt Ramsoedh. Maar hij denkt niet dat hij voor veel problemen zal zorgen. De president heeft in Suriname veel meer macht dan de vicepresident.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Voorzitter Surinaams parlement Ronnie Brunswijk test positief op corona, presidentsverkiezing in het nauw

4. Wat gebeurt er nu met Desi Bouterse?

Dat is nog onduidelijk. Bouterse is in Suriname tot 20 jaar cel veroordeeld voor zijn aandeel in de Decembermoorden, maar heeft daar beroep tegen aangetekend. Onschendbaar is hij niet meer nu hij geen president meer is. Ook internationaal loopt er een arrestatiebevel tegen hem vanwege drugshandel.

Ramsoedh verwacht dat ook in het hoger beroep de straf zal blijven staan en Bouterse de gevangenis in moet, maar dit zal bij zijn achterban voor veel reuring zorgen. "Bouterse is van het politieke toneel, maar zijn geest blijft boven de samenleving hangen."

Santokhi kan overwegen hem gratie te verlenen om de rust te bewaren, maar of hij dat gaat doen is zeer de vraag. Hij zal dit probleem voorlopig nog even voor zich uit schuiven.

5. Wat betekent deze machtswissel voor de relatie met Nederland?

In het regeerakkoord staat dat Suriname de diplomatieke relaties met Nederland volledig zal herstellen. Nederland wil dat ook graag. Jarenlang was de relatie slecht vanwege het presidentschap van Bouterse. Die is in Nederland bij verstek veroordeeld voor drugshandel.

Toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zei dat Bouterse in Nederland alleen welkom was om zijn celstraf uit te zitten. Met Santokhi als president is de weg vrij voor betere betrekkingen tussen Nederland en Suriname.

Dinsdag heeft Santokhi gebeld met Rutte. Volgens Rutte was het 'een hartelijk gesprek'. De hulp van Nederland is voor Suriname cruciaal, legt Hans Ramsoedh uit. Nederland moet steun toezeggen, niet alleen financieel maar ook met menskracht en deskundigheid. "Zonder Nederland zal Santokhi het nooit redden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore