Ga naar de inhoud
Funest voor geloofwaardigheid

Keiharde kritiek Veiligheidsberaad op juichverbod: 'Onmogelijke opdracht'

NAC-supporters vieren een overwinning op ADO Den Haag. Beeld © Joyce van Belkom/Hollandse Hoogte

Het juichverbod in voetbalstadions en bij demonstraties is niet realistisch en niet te handhaven. Dat schrijft de voorzitter van het Veiligheidsberaad, de Nijmeegse burgemeester Bruls in een vertrouwelijke brief aan de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). De brief is in handen van de politieke redactie van RTL Nieuws.

Het juichverbod is een onderdeel van de maatregelen die zijn genomen om de strenge coronaregels te versoepelen. Bij juichen, schreeuwen of hard zingen kan het virus zich verder verspreiden en daardoor groeit het besmettingsgevaar.

De argumenten om het verbod in te voeren zijn dus medisch. Bruls schrijft dat het verbod echter 'niet realistisch en niet handhaafbaar wordt geacht'. Hij wijst de ministers erop dat hij ze dat ook heeft verteld.

Niet
Lees ook:
Niet juichen en zingen in het voetbalstadion, is dat haalbaar?

Het schreeuwverbod staat nog steeds in de nieuwste aanwijzing van het kabinet over de coronaregels. En dus voelt Bruls zich geroepen de bezwaren daartegen nogmaals aan de ministers te melden.

Onmogelijke opdracht

Volgens hem is het verbod in strijd met de wens een geloofwaardige overheid te zijn. "Het verbod op zingen en schreeuwen in groepsverband bij demonstraties en sportwedstrijden staat dusdanig ver af van de maatschappelijke realiteit dat de veiligheidsregio’s dit als een onmogelijke opdracht ervaren."

Bruls schrijft dat voor iedereen duidelijk is dat het verbod niet gehandhaafd kan worden. "En dat is funest voor de geloofwaardigheid van de overheid, voor het rechtvaardigheidsgevoel van burgers en voor het draagvlak in de samenleving." Hij roept De Jonge en Grapperhaus dan ook op het schreeuwverbod te schrappen.

Bruls wil verbod van tafel

Verder wijst Bruls er fijntjes op dat het verbod moeilijk uit te leggen is omdat zingen in de kerk en in koren wel is toegestaan. Terwijl dat gebeurt in afgesloten ruimten en demonstraties en sportwedstrijden vooral in de buitenlucht plaatshebben. "Dit bevordert het draagvlak niet", aldus Bruls.

Ten derde benadrukt de Nijmeegse burgemeester dat het demonstratierecht een cruciaal recht is in onze democratische rechtsstaat. Dat kan niet zo maar worden ingeperkt. Het schreeuwverbod beperkt dat demonstratie recht wel degelijk. Ook daarom moet volgens Bruls het verbod van tafel.

'Geen
Lees ook:
'Geen juichpolitie op tribune voor bezoekers voetbalstadion'