Ga naar de inhoud
Menselijke bewolking

Wirwar aan vliegtuigstrepen in de lucht: 'Nee, piloot was niet dronken'

De vliegtuigstrepen in Wijk aan Zee. Beeld © Familie Verkuyl

Menig Nederlander stond gisteren voor een raadsel. De vliegtuigstrepen die te zien waren tegen een strakblauwe lucht, waren niet recht, maar krom en bochtig. Was de piloot dronken, vroegen sommige twitteraars zich af. Meteoroloog Maurice Middendorp legt uit wat ze zagen.

Vaak zijn de strepen die je ziet recht. Die zijn meestal afkomstig van passagiersvliegtuigen. De kromme strepen van gisteren zijn waarschijnlijk veroorzaakt door militaire vliegtuigen, legt Middendorp uit.

Bijzondere manoeuvre

"En nee, die piloot was niet dronken. Die voerde een oefening van een bijzondere manoeuvre uit: waarschijnlijk een tankvliegtuig dat twee andere vliegtuigen bijtankt."

Mogen militaire vliegtuigen zomaar zulke oefeningen doen? "Alleen in bepaalde aangewezen gebieden mogen militaire vliegtuigen hun eigen routes vliegen", zegt Middendorp, die vroeger meteoroloog was voor Defensie.

En hoe ontstaan die vliegtuigstrepen? Middendorp: "Vliegtuigen stoten net als andere voertuigen uitlaatgassen uit. Als de lucht waarin ze vliegen vochtig is, hechten de waterdruppels zich aan de uitlaatstofjes. Hierdoor ontstaat een condensstreep achter het vliegtuig."

Menselijke bewolking

"Zulke strepen worden ook wel menselijke bewolking genoemd. En dat zijn dus die vliegtuigstrepen." Je ziet de strepen dus niet, wanneer het droog is en er minder vocht in de lucht zit.