'Maximaal 20 km/u'

Veilig Verkeer: verlaag maximumsnelheid elektrische fiets

16 juli 2020 11:31 Aangepast: 16 juli 2020 13:22
Een elektrische fiets in onderhoud. Beeld © Robin Utrecht

Veilig Verkeer Nederland (VVN) adviseert een maximumsnelheid van 20 kilometer per uur voor de elektrische fiets. Dat zou veiliger zijn. Nu kan een elektrische fiets maximaal 25 kilometer per uur.

Het aantal ongevallen met de elektrische fiets neemt toe. "De fietser is opeens sneller geworden en daar is nog niet iedereen op voorbereid", aldus VVN. Uit balans raken, tegen een paaltje fietsen, vallen bij het op- en afstappen of uit de bocht vliegen, zijn volgens VVN een aantal voorbeelden van de ongevallen.

Relatief veel ouderen

Volgens expertisecentrum VeiligheidNL raakten mensen op een elektrische fiets in 2019 vaak zwaarder gewond dan mensen op een gewone fiets. Volgens het onderzoek kwam dat doordat men harder rijdt, maar ook doordat relatief veel ouderen op een e-bike rijden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Verkeerslichten blijven op rood: snelle e-bikes niet herkend

Een fietsenmaker kan de maximumsnelheid van een elektrische fiets eenvoudig verlagen, maar gebruikers kunnen zelf ook bewuster fietsen, zegt VVN. Denk bijvoorbeeld aan ver vooruit kijken, handen uitsteken, uit de dode hoek blijven en een helm dragen. 

Ook kunnen schijfremmen helpen bij de fietsveiligheid, omdat die bij het remmen minder kracht vergen en de remweg korter wordt.

Opfriscursus

Voor gebruikers van de elektrische fiets heeft VVN een gratis opfriscursus ontwikkeld. Die bevat tips en de mogelijkheid om vragen te stellen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Meer dodelijke ongelukken met elektrische fiets, vooral ouderen slachtoffer

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore