Laatste poging

Vissers blijven massaal zoeken: 'Meisje moet mee terug naar Duitsland'

16 juli 2020 11:15 Aangepast: 16 juli 2020 11:16
De garnalenvissers varen zij aan zij in de hoop het meisje te spotten Beeld © Tjeerd Visser

Zo'n twintig garnalenkotters houden bij Ameland een grote zoekactie naar het lichaam van het 14-jarige Duitse meisje dat zaterdag vermist raakte in zee. De zoekactie van de reddingsdiensten is gisteren gestaakt, maar de vissers wagen toch nog een poging. "We doen het voor de familie."

Maandag hielpen de vissers al met zoeken, vertelt visser Robin Bouma. "We hoorden dat het meisje vermist werd, dus werd er gelijk een actie op touw gezet. Helaas hebben we haar toen niet gevonden."

Daarom doen de vissers nu nog een poging. Bouma: "Misschien is haar lichaam gaan drijven en kunnen we haar vandaag vinden."

In linie

Een groep van vier schepen, waaronder de ZK 47 van Bouma, vist dicht tegen het strand aan naar het vermiste meisje. De overige schepen varen in een linie heen en weer boven Ameland, waaronder de WL 39 van Tjeerd Visser uit Wierum (Friesland). 

Visser: "We varen met een meter of veertig tussen de boten, zij aan zij, in de hoop dat we haar kunnen spotten. Dit is het gebied waar we normaal ook vissen, dus we zijn hier bekend." 

De vissers zijn enorm eensgezind, zegt Bouma. Vissers uit Friesland, Groningen en Urk zijn massaal komen helpen. "Iedereen vindt dat er iets moet gebeuren. Wij hebben de mogelijkheid om te helpen, dus dat doen we dan ook. We doen het voor de familie. Dat meisje moet gewoon mee terug naar Duitsland."

"Je doet het uit menselijkheid, ik denk aan haar ouders", zegt Tjeerd Visser. "Als zoiets je zelf overkomt, hoop je ook dat mensen je helpen." 

"Ik heb zoiets gelukkig nog nooit meegemaakt", zegt Visser. Bouma: "Ik hoop het ook nooit meer mee te maken. Het is vreselijk wat er gebeurd is."

Zware dobber

De omstandigheden om te zoeken zijn perfect, zeggen de vissers. Bouma: "Maandag hadden we nog wat last van deining, nu is de zee helemaal glad. Betere condities dan dit zijn er niet."

Maar als de vissers het meisje vandaag niet vinden, houden ook zij het waarschijnlijk voor gezien, zegt Bouma. "Het zou heel mooi zijn als we haar vinden, maar het zal een zware dobber worden."

De garnalenkotter van Tjeerd Visser tijdens de zoekactie De garnalenkotter van Tjeerd Visser tijdens de zoekactie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore