'Ik ben de volgende'

Doodstraf jonge Iraniërs uitgesteld na socialemediastorm

16 juli 2020 10:29 Aangepast: 16 juli 2020 13:52
Drie jonge Iraniërs hebben in Iran de doodstraf opgelegd gekregen

De executies van drie twintigers in Iran zijn naar verluidt uitgesteld na een grote socialemediacampagne. 'Ik ben de volgende, jij bent de volgende, wij zijn de volgende', werd massaal getweet. Het Iraanse regime lijkt toch gevoelig voor ophef in de media.

Met de Perzische #nietexecuteren, hebben miljoenen mensen zich verzet tegen het besluit van de Iraanse autoriteiten om de doodstraffen van drie Iraniërs door te zetten. Volgens Iran-kenners is deze steun van ongekende omvang.

"Ik heb nog nooit eerder een hashtag gezien die wereldwijd zo vaak door Iraniërs werd gedeeld", zegt onderzoeker Amir Rashidi tegen de New York Times

Hevige demonstraties

Mohammad Rajabi, Saeed Tamjidi en Amirhossein Moradi werden in november opgepakt. De twintigers deden mee aan felle protesten tegen de regering over de verhoging van de brandstofprijs en de verslechterde economie in het land. Miljoenen mensen gingen de straat op. Honderden demonstranten kwamen daarbij om het leven.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Brandstofrellen' in Iran: internet geblokkeerd

Mensenleven kostbaar

Dinsdag werd bekend dat het gerechtshof de straffen van de drie mannen van plan was uit te gaan voeren.

Dat nieuws ontketende een storm op sociale media, waarbij ook veel bekende Iraniërs reageerden. Zo vroeg voetballer Masoud Shojaei Iraanse leiders in een tweet om de executie te stoppen. "Elk mensenleven is kostbaar", schreef de Iraanse influencer Mojgan Rezaei op Instagram.

NetBlocks, dat wereldwijd internetgebruik bijhoudt, meldde dinsdagavond een grote verstoring van het internet in Iran. De regering sluit het internet en mobiele diensten geregeld af als er onrust ontstaat in de samenleving.

Zware straffen

Iran heeft vorig jaar 251 mensen geëxecuteerd, zegt mensenrechtenorganisatie Amnesty International. Alleen in China wordt de doodstraf vaker uitgevoerd. Iran wordt hard getroffen door de coronacrisis en gaat ondertussen door met het opleggen van zware straffen en het uitvoeren van de doodstraf.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Amnesty: forse daling aantal executies

Bom bij parade

Zo werden dinsdag nog twee Koerdische mannen om het leven gebracht, die sinds 2015 op hun straf wachtten. Ze zouden een bom hebben geplaatst bij een militaire parade, maar volgens hun advocaat was hier geen bewijs voor. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat ze onterecht gestraft zijn en dat Iran de doodstraf steeds vaker gebruikt als middel om verzet de kop in te drukken.

De afgelopen periode zouden veel doodstraffen op schimmige beschuldigingen gebaseerd zijn, van het drinken van alcohol tot politiek activisme. Het verzet tegen dit soort strafzaken wordt in Iran hierdoor steeds sterker.

Dubieus

In een open brief schreven de advocaten van de drie mannen dat ze bekentenissen hadden afgelegd onder dubieuze omstandigheden. Volgens Amnesty zouden ze zijn gemarteld. De BBC meldt dat vanwege het verzet de straf tegen hen zou zijn uitgesteld.

Nu wordt een nieuw proces geëist. De advocaten van de drie mannen zouden voor het eerst procesverslagen en bewijslast tegen hun cliënten mogen bekijken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore