Farmers Defence Force

Boerenactiegroep kondigt landelijke actiedag aan op 22 juli

15 juli 2020 19:09 Aangepast: 15 juli 2020 19:14
Protesterende boeren. Beeld © ANP

De actiegroep Farmers Defence Force heeft voor woensdag 22 juli een landelijke actiedag aangekondigd tegen onder meer de veevoermaatregelen van het kabinet. De boerenprotestgroep roept de rest van Nederland op die dag thuis te werken.

Mark van den Oever van FDF zegt dat volgende week woensdag 'een startschot' wordt voor volgende protesten. Wat de actiegroep die dag precies van plan is, wil hij niet zeggen. Volgens Van den Oever gaan boeren in ieder geval met trekkers de weg op en gaan ze 'stikstof besparen' door acties te voeren in onder meer sectoren die volgens hen veel stikstof uitstoten

Barricades

Volgens Van den Oever wordt het woensdag een 'groot protest' en steunen ook andere boerenorganisaties de actie van FDF. Eerder had hij al gezegd dat de acties uiteen zullen lopen van wegblokkades en barricades tot aan wilde acties, die overal in het land kunnen opduiken.

Boeren voerden de afgelopen tijd, met grote landbouwvoertuigen, op meerdere plekken actie. Ze zijn het niet eens met plannen van minister Carola Schouten het eiwitgehalte in veevoer te verlagen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister Schouten legt ultimatum boeren naast zich neer

Ultimatum

Boeren willen dat dat van tafel gaat, het zou nadelige gevolgen hebben voor de gezondheid van de dieren. Ook protesteerden boeren bij verscheidene distributiecentra omdat ze boos zijn over de te lage prijzen die ze in hun ogen voor hun producten krijgen. Meerdere veiligheidsregio's verboden daarop (tijdelijk) dit soort protesten.

Maandag maakte voorman Mark van den Oever van boerenactiegroep Farmers Defence Force duidelijk dat Nederland volgende week zeker weer te maken krijgt met tal van acties. Hij zei dat nadat Landbouwminister Schouten een ultimatum van FDF naast zich had neergelegd. De boeren wilden dat zij uiterlijk op 21 juli de gewraakte veevoermaatregel zou intrekken.

Waarom de boeren boos zijn over veevoer:

Niet alleen actieclub Farmers Defence Force, ook biologische boeren zien de nieuwe veevoermaatregel van het kabinet niet zitten. Wat is het probleem?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore