'Thuisblijven en testen'

Mensen toch naar buiten ondanks verschijnselen coronavirus

15 juli 2020 16:42 Aangepast: 15 juli 2020 16:44
(Archieffoto) Beeld © ANP

Veel mensen gaan toch naar buiten als ze klachten hebben die horen bij het coronavirus. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van een onderzoek in samenwerking met de GGD's.

Ruim 50.000 mensen werd gevraagd naar wat ze vonden van de coronamaatregelen en of ze zich er zelf aan hielden. De meesten gaven aan het eens te zijn met de maatregelen, maar 80 procent zei vervolgens toch naar buiten te gaan met symptomen van het coronavirus, zoals verkoudheid of koorts.

Naar het werk

40 procent van de ondervraagden ging met klachten naar het werk. Slechts 12 procent van de mensen liet zich testen op het virus.

Miniatuurvoorbeeld
Liveblog coronavirus:

'Roep Tweede Kamer terug voor debat over klachten RIVM'

Veel mensen hebben zich nog niet laten testen, omdat ze niet weten wanneer dit precies mag (lees hier hoe dat zit). De voorwaarden vinden ze onduidelijk, meldt het RIVM. Ook wijten veel mensen de klachten aan andere oorzaken, zoals hooikoorts.

Thuisblijven en testen

Het RIVM roept mensen op zich bij klachten, hoe minimaal ook, thuis te blijven en zich direct te laten testen. Als mensen zich snel laten testen, kunnen veel besmettingen worden voorkomen, zegt het RIVM.

Zo wordt de besmettingsgraad berekend

Als het zogeheten besmettingsgetal onder de 1 blijft, zou het coronavirus op termijn vanzelf moeten uitdoven. Hoe gaat dat in zijn werk?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore