Nieuwe besmetting

Onderzoekers staan voor raadsel: waarom raken nertsenbedrijven nog besmet?

15 juli 2020 14:47 Aangepast: 15 juli 2020 14:49
(Archieffoto) Beeld © ANP

Voor de 24ste keer zijn bij een nertsenbedrijf besmettingen geconstateerd met het coronavirus. Het gaat om een nertsenfokker in het Brabantse Ledeacker. Hoe het virus er is gekomen, is onbekend. Voor zover bekend hebben de medewerkers van het familiebedrijf geen klachten. Onderzoekers staan ook bij andere nertsenbedrijven nog voor een raadsel.

Van de 128 nertsenbedrijven in Nederland zijn er nu 24 besmet (geweest) met het coronavirus. Vanochtend begon de ruiming van het bedrijf in Ledeacker. De nertsen werden vergast, omdat dat volgens deskundigen de enige manier is om de infectie op een bedrijf te stoppen.

Nerts op mens-besmetting

Deskundigen denken dat mensen over het algemeen de besmettingsbron zijn voor het coronavirus bij nertsen. Uit onderzoek blijkt dat het aannemelijk is dat in twee gevallen nertsen een mens hebben besmet. Naar andere gevallen wordt nog onderzoek gedaan.

De ruiming van een nertsenfokkerij waar corona werd aangetroffen. De ruiming van een nertsenfokkerij waar corona werd aangetroffen.

De ruiming van vandaag in Ledeacker is de zevende in de gemeente Sint Anthonis. In een reactie laat de gemeente weten dat 'de steun nu vooral ligt bij de getroffen ondernemers'. De loco-burgemeester wil niet ingaan op verdere vragen. 

Gezichtsmasker en bezoekverbod

Al sinds de eerste uitbraak van het virus op een nertsenfokkerij, eind april, heeft minister Schouten (Landbouw) maatregelen genomen. Zo moeten alle nertsenhouders symptomen van ziekte melden en moeten dode dieren voor onderzoek worden ingestuurd. Ook geldt een vervoersverbod voor nertsen en zijn bezoekers niet welkom. 

Afgelopen week maakte Schouten bekend dat het gebruik van mondkapjes en gezichtsmaskers verplicht wordt voor medewerkers die in contact komen met nertsen. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vluchten uit coronabrandhaarden landen op Nederlandse luchthavens, hoe kan dat?

Een maand geleden zijn de screeningen van alle nertsenbedrijven afgerond. Hier kwamen een aantal besmette bedrijven uit naar voren. Ondanks de maatregelen duiken er nu toch nieuwe besmettingen op bij bedrijven die eerder niet besmet bleken. 

Route achterhalen

"Wij hebben er ook geen verklaring voor", zegt Wim van der Poel van de Wageningen Universiteit. Hij doet onderzoek naar infectieziekten bij dieren. "We werken op dit moment hard om de route van het virus te achterhalen."

Onderzoekers houden verschillende opties open, zoals contacten tussen een besmet bedrijf en een bedrijf dat geen besmetting had. "Dat is het eerste waar we aan denken: dat een persoon of dier naar een besmet bedrijf is gegaan. Mensen mogen niet bij andere bedrijven komen, maar dat is moeilijk te controleren", zegt Van der Poel. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Minister weigert nertsenhouderijen preventief te ruimen

Controles

De NVWA is een week geleden begonnen met controles op het hygiëneprotocol. Daarin staat welke voorzorgsmaatregelen nertsenfokkers moeten nemen om verspreiding van het virus te voorkomen. "Bij de controles die zijn gedaan, zijn geen afwijkingen gevonden", laat een woordvoerster weten. 

Het is voor de toezichthouder moeilijk om overtredingen vast te stellen, omdat een inspecteur fysiek aanwezig moet zijn om te controleren of een nertsenfokker toch bezoek ontvangt. 

'Wil geen dieren kwijt' 

Volgens de Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders houden alle nertsenfokkers zich aan de voorschriften. "Want niemand wil zijn dieren kwijtraken. En zelfs als je je houdt aan het hygiëneprotocol: het virus kan ook al langer ergens aanwezig zijn geweest, voordat het tot uiting kwam", zegt directeur Wim Verhagen. 

Ook de nertsenfokkers zeggen in het duister te tasten over de oorzaak. "Misschien heeft het te maken met de vaccinaties van jonge nertsen. Die worden tegen deze tijd allemaal gevaccineerd en bij hun moeder weggehaald. Dat is een stressvol moment, waardoor ze minder weerstand hebben", oppert Verhagen. 

'Geen opzet'

De nertsenfokkers die geruimd moeten worden ontvangen van de overheid een financiële compensatie. De Partij voor de Dieren opperde dat het voor de nertsenhouders mogelijk financieel gunstiger is om de dieren te laten ruimen, omdat de marktprijs later dit jaar onzeker is.

Die gedachte schiet bij de nertsenhouders in het verkeerde keelgat. "Dit is absoluut financieel niet voordeliger", zegt Wim Verhagen namens de nertsenfokkers. Opzet van bedrijven sluit hij dan ook uit. 

Morgen komen dierenartsen en andere deskundigen bij elkaar om de overheid van advies te voorzien over verdere maatregelen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore