Na een heftig jaar, waarin ze haar moeder verloor, kreeg Tamara Straatman (37) uit Tilburg in de oudejaarsnacht van 2017 goed nieuws. Ze won een flink bedrag in de Staatsloterij. Ineens had ze 10 miljoen op de bank. "Het voelde als een cadeautje van boven."
De loterijwinst kwam na een heftig jaar voor Tamara: "In de zomer van 2017 overleed ons mam. Door haar overlijden verdween ook mijn passie om mijn dromen waar te maken. Zij steunde mij onvoorwaardelijk, ze was mijn grootste supporter. Net toen ik van baan wisselde overleed ze."
Tamara: "Mijn moeder had de traditie om met oud en nieuw staatsloten te kopen. Zoals iedereen win je dan wel eens een tientje, maar dat was het. Na haar overlijden heeft mijn vader haar traditie gehouden. Een paar minuten voor sluitingstijd van de winkel heeft hij nog loten gekocht."
Visioen
's Nachts bleek dat op een van de loten de jackpot was gevallen. "Ik geloofde het eerst niet", zegt Tamara. "En ik dacht: ik wil dat geld niet, ik wil mam terug. Maar het voelde als een cadeautje van boven."
"Het bizarre is: ik had al verwacht dat er zoveel geld op mijn pad zou komen", vertelt Tamara. "Op mijn 27e kreeg ik een visioen dat ik op mijn 35ste miljonair zou zijn. Iedereen verklaarde mij voor gek, maar ik was overtuigd dat het zou gaan gebeuren. Ik dacht: misschien investeert John de Mol wel in mijn bedrijf?"
Maar de miljoenen kwamen niet, zegt Tamara: "Ik werkte allerlei bedrijfsplannen uit, maar werd door banken en investeerders steeds afgewezen. Uiteindelijk was ik 34 en nog steeds geen miljonair. Heel frustrerend. Maar toen kwam opeens die jackpot."
Ineens hoefde Tamara zich geen zorgen meer te maken om geld. Tamara: "Ik ben gestopt met werken en heb een aantal maanden gereisd. Op die reis, op Bali, kwamen die plannen weer naar boven. Ik dacht: fuck it, ik kan mijn eigen John de Mol zijn."
Het is een cliché, maar ook Tamara vindt: geld op zich maakt niet gelukkig. "Ik heb een traumatische jeugd gehad en ben depressief geweest. Door aan mezelf te werken ben ik gelukkig geworden en heb ik mijn rust gevonden. Geld op zichzelf helpt daar niet bij. Het is prettig om financieel vrij te zijn, en je kan mooie dromen waarmaken. Maar toch zou ik liever mijn moeder terug willen, of in een liefdevol gezin zijn opgegroeid."

Dit weekend brengt Tamara een boek uit over haar leven: Jackpot. Ze schreef het boek omdat ze, naar eigen zeggen, haar miljonairsstatus heeft zien aankomen. "Mijn boek gaat over hoe je alles uit je leven haalt door je mindset aan te passen. Mensen zijn vergeten hoe ze vanuit hun intuïtie moeten leven. Ik vind mijn verhaal het bewijs dat je moet luisteren naar wat je intuïtie je vertelt."
Rare verwachtingen
Tamara had weinig last van mensen die ineens om geld kwamen zeuren. "Met dat soort asociale mensen ging ik sowieso al niet om. Maar ik heb wel afscheid genomen van mensen die ineens rare verwachtingen hadden. En mensen zeggen soms gekke dingen. Toen ik een keer verdriet had om ons mam, zei iemand: 'jij hebt geen reden om je verdrietig te voelen, want je hebt nu heel veel geld'."
Hoe ga je om met miljoenen?
Er komt een boel op je af als je ineens steenrijk bent. Dat kan na de eerste euforie ook veel stress opleveren, ziet Harry Schoots, Private Banker bij Van Lanschot. Hij is de contactpersoon voor winnaars bij de onder andere de Nederlandse Loterij.
Zijn tips voor wie opeens miljonair is:
Doe het rustig aan. "De meeste mensen zijn niet gewend om zoveel geld te hebben. Het is dan verstandig het even te laten bezinken en geen overhaaste beslissingen te nemen."
Houd het voor je. "Mijn advies is om niet aan te veel mensen te vertellen dat je hebt gewonnen. Mensen gaan anders naar je kijken. Als je het al vertelt, laat het exacte bedrag dan in het midden."
Gooi je leven niet op zijn kop. "Als je heel ergens anders gaat wonen en je oude leven helemaal omgooit, dan is het maar de vraag of je daar gelukkiger van wordt. De meeste mensen blijven ook gewoon werken."
Maak een plan. "Bespreek met elkaar wat je wensen zijn. Wil je een ander huis, of stoppen met werken? Als je dat weet, kun je samen met een deskundige adviseur een financieel plan maken. Het is ook verstandig om naar je testament te laten kijken."
Houd je vriendschappen vriendschappelijk. "Wat ik soms zie is dat mensen geld uitlenen aan kennissen met een bedrijf. Maar als dat misgaat, kan het ook je vriendschap bederven. Als je iemand graag wil helpen, kan je ook een schenking doen."
Geniet ervan. "Als je ineens veel geld hebt, kun je daar leuke dingen van doen. Veel mensen kopen een andere auto of gaan mooie reizen maken. In mijn ervaring zijn er weinig mensen die echt gekke dingen gaan doen, de meesten gaan verstandig met hun geld om. Dan is het een verrijking voor jouw leven en dat van mensen om je heen."
"Gelukkig zeggen mijn vrienden dat ik nog steeds dezelfde ben", vertelt Tamara. "Daar ben ik blij mee, want ik heb een hekel aan mensen die opeens gaan lopen pochen. Niemand is meer of minder belangrijk dan een ander."
Kleren in de uitverkoop
Ondanks haar nieuwe rijkdom, probeert Tamara bewust om te gaan met haar geld. "Ik heb een Tesla en een kleine boerderij gekocht. Maar je hoeft natuurlijk geen tien auto's voor de deur te hebben. En ik kocht een nieuwe garderobe, maar nu koop ik ook gewoon weer kleren in de uitverkoop. Want ik heb al genoeg. Ik probeer wijze besluiten te nemen, want je kan je geld maar één keer uitgeven."
Daarnaast is Tamara een platform gestart waar mensen kunnen investeren in duurzame producten. "Ik vind het belangrijk om bij te dragen aan een betere wereld. Door te investeren in bedrijven die impact willen maken, en bijvoorbeeld niet enorm vervuilend zijn."