Ga naar de inhoud
'Plankzaken' weggewerkt

Minder diefstal, meer burenruzies: 'Coronavirus had grote invloed op werk politie'

Politie-inzet bij een verboden demonstratie van Viruswaanzin op het Malieveld. Beeld © ANP / Marco de Swart

Het werk van de politie zag er het afgelopen halfjaar vanwege de coronacrisis heel anders uit dan in 'normale' tijden. "Wat er allemaal gebeurde in de maatschappij, zag je direct terug in de cijfers", zegt Liesbeth Huyzer, plaatsvervangend korpschef. 

Vanaf half maart bleven de meeste mensen thuis als gevolg van het virus, en de periode erna nam een aantal soorten criminaliteit af. Het gaat dan om zakkenrollen (min 38 procent), woninginbraken (min 21 procent) en rijden onder invloed (min 16 procent).

Burenruzies en geluidshinder

Maar gevallen van cybercrime stegen enorm, met liefst 169 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Ook meldingen van overlast, zoals geluidshinder en burenruzies, namen toe. "De collega's hebben er hun handen aan vol gehad", zegt Huyzer.

Verder had de politie het druk met demonstraties van boeren en manifestaties tegen racisme.

Politie
Lees meer
Politie kraakt chatnetwerk criminelen: liquidaties voorkomen

Succesvol onderzoek 26Lemont

Eén voordeel had de coronaperiode wel: zaken die nog op de plank lagen, konden voor een groot deel worden weggewerkt. Daarnaast werd het succesvolle rechercheonderzoek 26Lemont gedaan, waarin chatgesprekken tussen criminelen werden gevolgd via het versleutelde Enchocrat.

Nu de coronamaatregelen zijn versoepeld, ziet de politie dat misdaadcijfers op het gebied van bijvoorbeeld woninginbraken en diefstal weer terug zijn op het oude niveau.

Politie
Lees meer
Politie toont foto's verdachte relschoppers protest Malieveld