100 meldingen per dag

Explosieve stijging WhatsAppfraude tijdens coronacrisis

15 juli 2020 04:15 Aangepast: 15 juli 2020 09:00
Archieffoto. Beeld © ANP

Tijdens de coronacrisis is het plegen van fraude via WhatsApp gigantisch gestegen. Dat blijkt uit misdaadcijfers over de eerste helft van dit jaar. Andere vormen van criminaliteit, zoals zakkenrollen, kwamen juist veel minder voor.

Kwamen er eerst nog 100 meldingen per week binnen over WhatsAppfraude, tijdens de coronacrisis waren er dan ineens 100 per dag. "De crimineel zat ook ineens thuis achter z’n laptop en ging op zoek naar inkomsten", zegt plaatsvervangend korpschef Liesbeth Huyzer van de nationale politie in het AD

Venijnig 

"We zagen met name de WhatsAppfraude echt énorm toenemen", vervolgt ze. "Een verzevenvoudiging. En vaak zo venijnig dat je geen enkele argwaan hebt. In de ergste voorbeelden die ik heb gezien, krijg je zelfs berichten die in het taalgebruik van je kinderen om geld vragen."

Gemiddeld verloren slachtoffers van WhatsAppfraude volgens de Fraudedeskhelp 2000 tot 3000 euro. 

Joekie maakte 2360 euro over naar fraudeur

Toen ze had betaald, kwam ze erachter dat het appje niet afkomstig was van haar dochter, maar van een fraudeur.

Behalve van digitale criminaliteit kreeg de politie tijdens de coronacrisis ook veel meer meldingen van burenruzies, geluidsoverlast, jeugdoverlast, andere ruzies en vernielingen binnen. Het aantal gevallen van dit soort overlast in en om huis steeg met 40 procent in de periode van 10 maart tot eind juni.

 Zakkenrollerij

Andere vormen van misdaad namen juist af. Zo daalde het aantal gevallen van zakkenrollerij tijdens de maanden van de coronacrisis met ruim 60 procent. Huyzer: "We hebben weken gezien van min honderd procent gevallen van zakkenrollerij." Ook namen woninginbraken sterk af. 

Over het algemeen werden tijdens de coronaperiode 6,9 procent minder misdaden gepleegd. In de maanden van de lockdown deelde de politie daarnaast wel 165.000 boetes uit aan mensen die het samenscholingsverbod aan hun laars lapten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Grootschalige handel in privégegevens vijftigplussers voor WhatsAppfraude

RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore