'Erg onhandig'

Voortaan elektronisch fluiten: corona maakt eind aan ouderwets fluitje conducteur

14 juli 2020 19:18 Aangepast: 15 juli 2020 10:20
Het nieuwe, elektronische fluitje. Beeld © NS

Door corona moeten conducteurs van de NS verplicht gezichtsbescherming dragen. En probeer dan net voor de deuren dichtgaan nog maar eens op je fluitje te blazen. "Erg onhandig", volgens de spoorwegmaatschappij.

Conducteurs krijgen daarom zo snel mogelijk een elektronische variant van het ouderwetse fluitje. "Het klinkt net echt!", zegt hoofdconducteur Xander Philips. Hij test de nieuwe gadget al een paar weken en dat was best even wennen. Want als je de nieuwe fluit bij je mond houdt 'klinkt het behoorlijk hard', zegt de hoofdconducteur.

'Hand naar je mond'

Philips snapt dat het ook voor reizigers even opletten is. "Sommigen kijken wanneer je met je hand naar je mond gaat", legt hij uit. En dat kan dus niet meer. Maar volgens de NS maken de nieuwe fluitjes inderdaad 'behoorlijk wat geluid' om iedereen er op te wijzen dat het tijd is om te vertrekken.

Reizigers moeten wennen aan mondkapjes

Aan het begin van de coronacrisis waren de mondkapjes ook voor reizigers flink wennen.

In het buitenland werken verschillende spoorwegmaatschappijen al met eenzelfde soort fluitje. Door de wereldwijde coronamaatregelen duurde het even tot alle bestelde fluitjes geleverd konden worden aan de NS. Die zijn inmiddels binnen en worden verspreid onder de ruim 3000 hoofdconducteurs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Conducteur redt baby die tussen perron en trein viel in Anna Paulowna

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore