Fors geweld gebruikt

Politie toont foto's verdachte relschoppers protest Malieveld

14 juli 2020 18:03 Aangepast: 15 juli 2020 10:18
Een van de verdachten van wie een foto is gepubliceerd.

De politie heeft foto's gepubliceerd van acht verdachten van de ongeregeldheden na de verboden demonstratie tegen de coronamaatregelen op het Haagse Malieveld op 21 juni. Eerder dreigde de politie al met het vrijgeven van de beelden. Relschoppers konden dat voorkomen door zich te melden. Dat is niet gebeurd.

De foto's, waarop de verdachten herkenbaar in beeld zijn, staan op politie.nl en worden vanavond ook getoond in Opsporing Verzocht.

Sfeer demonstratie Malieveld slaat om, ME voert charges uit:

Op het Malieveld in Den Haag zijn toch duizenden betogers bijeen die tegen de coronamaatregelen demonstreren. Een deel van een groep vertrok richting het centrum. De ME heeft daar charges uitgevoerd met paarden en waterkanonnen.

Als de verdachten zich melden bij de politie, wordt hun foto van de website gehaald. De acht verdachten, allemaal mannen, hebben ieder een nummer gekregen waardoor het voor de kijkers makkelijker is om gerichte informatie door te geven. Wie foto's of filmpjes heeft die voor het onderzoek van belang kunnen zijn, wordt gevraagd die te delen met de politie.

Na een korte betoging van de actiegroep Viruswaanzin tegen de coronamaatregelen van het kabinet, kwam het op 21 juni tussen het Malieveld en station Den Haag CS tot confrontaties met de Mobiele Eenheid.

Fors geweld

Volgens de politie hebben relschoppers daarbij fors geweld gebruikt. Zo werd met stenen en rookbommen naar de politie gegooid. In totaal werden 425 mensen gearresteerd en veelal met een boete heengezonden. Twaalf mensen zijn opgepakt voor openlijke geweldpleging. Ook zij zijn vrijgelaten, maar blijven verdachte in deze zaak.

Vanochtend zijn drie andere verdachten in hun huis opgepakt: een 18-jarige en een 25-jarige man uit Den Haag en een 33-jarige man uit Rotterdam. Een week na de rellen werd al een 61-jarige man uit Brielle aangehouden in verband met de ongeregeldheden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Sfeer demonstratie Malieveld slaat om, ME voert charges uit

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore