Nachtleven

Clubs willen open, zelfs met mondkapjes: 'Anders gaan mensen illegaal feesten'

14 juli 2020 16:38
Ziet het er in de club straks zo uit? Beeld © iStock

Clubs en discotheken hebben een protocol klaarliggen om snel weer open te gaan, maar voorlopig moeten ze hun deuren dichthouden. Feestliefhebbers zoeken ondertussen hun heil op illegale feesten. De ondernemers in het nachtleven raken gefrustreerd.

Als het aan de clubeigenaren ligt kan er in augustus weer gedanst worden. Maar de regering wil dat de clubs tot minstens september dicht blijven.

Illegale feesten

"Ik vrees dat in september nog steeds gezegd zal worden dat het te gevaarlijk is", zegt Merlijn Poolman, die als nachtburgemeester van Groningen opkomt voor het uitgaansleven in de stad. "Als we in augustus vast kunnen proefdraaien, kunnen we laten zien dat het werkt. De kroegen zitten ook al heel vol, en dat levert niet massaal nieuwe besmettingen op."

Ondertussen zijn de clubs al maanden dicht en zoeken feestgangers hun heil op illegale feesten, zoals in het park.

"Er zijn ieder weekend talloze van dat soort feestjes", zegt de Utrechtse clubeigenaar Jorn Lukaszcyck. "Wij vinden: zorg dat mensen in een veilige omgeving uit kunnen gaan en niet in de illegaliteit. Want als er daar iets misgaat, zijn de risico's een stuk groter."

Vage beloftes

Maar de uitgaanssector ziet weinig verandering: "Momenteel wordt de sector gegijzeld met vage beloftes", vindt nachtburgemeester Poolman. "Het is tijd dat er wat perspectief geboden wordt voor ondernemers in het nachtleven."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Politie maakt eind aan twee illegale feesten met honderden bezoekers

Ook Lukaszczyk wil weten waar hij aan toe is. "Er is momenteel geen enkel perspectief. We worden totaal niet gehoord, de regering zegt: we kijken later wel verder. De uitgaansbranche wil graag laten zien dat ook dit veilig kan."

Mondkapjes op de dansvloer

De uitgaanssector heeft daarvoor een protocol opgesteld. In dat protocol staan oplossingen zoals een temperatuurmeting aan de deur en een online gezondheidscheck.

Zelfs het dragen van mondkapjes op de dansvloer wordt genoemd als mogelijke oplossing. Al hopen de ondernemers dat dat niet nodig is. Lukaszczyk: "Wij denken dat het zonder mondkapjes ook veilig is, maar we zijn echt bereid om mee te werken." 

Ook nachtburgemeester Poolman ziet niet voor zich dat mensen met een mondkapje gaan dansen: "Uiteindelijk moeten we weer terug naar het oude. Alle regels worden al steeds soepeler. We mogen in het vliegtuig weer naast elkaar zitten, laten we dan ook in het uitgaansleven kijken naar de mogelijkheden."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore