Zomer in eigen land

Frankrijk van de troon, Nederland populairste vakantieland

15 juli 2020 16:03 Aangepast: 15 juli 2020 20:46
Strandcamping Groede in Zeeland

Wie nu nog in eigen land op vakantie wil, heeft pech. Bijna alle campings zitten hartstikke vol voor de rest van het seizoen. "Ga naar Zuid-Europa", adviseert ACSI, uitgever van kampeergidsen. "Daar zitten de campings voor hooguit 30 procent vol."

Vooral de Wadden, kustregio's en Veluwe doen het goed. Dit jaar staat Nederland zelfs op nummer 1 in de lijst van populairste vakantielanden, zelfs boven vakantiefavoriet Frankrijk, zegt de ANWB.

De populairste vakantiebestemmingen van 2020:

1. Nederland
2. Duitsland
3. Frankrijk
4. Oostenrijk
5. Italië 

De populairste vakantiebestemmingen van 2019:

1. Frankrijk
2. Spanje
3. Italië
4. Duitsland
5. Griekenland

De reden dat Nederlanders op vakantie willen in eigen land, is een bijzondere. Nederlanders denken altijd een mondkapje te moeten dragen in het buitenland, blijkt uit onderzoek van ACSI.

"Maar dat is een onjuiste gedachtegang", zegt ACSI. Het valt juist reuze mee met de maatregelen in andere landen. "En boodschappen doen bij een Nederlandse supermarkt is gevaarlijker dan op vakantie gaan in Europa."

In Oostenrijk gelden er nauwelijks coronamaatregelen

Van terrassen tot musea en winkels, in Wenen is alles weer open.

Dat Nederlanders dit jaar massaal in eigen land op vakantie gaan, merken ze aan het Italiaanse Gardameer. Daar worden we behoorlijk gemist. Zo is camping Bella Italia voor maar 15 procent bezet, terwijl deze in voorgaande zomers volstond.

Nederlanders die de reis wel aandurfden, zijn enthousiast. Zo hoeft er voor de verandering niet te worden gevochten voor een plekje aan het zwembad.

Nederlandse vakantiegangers worden gemist in Italië

Een voordeel voor degene die er wel is: zij hoeven om negen uur 's ochtends niet te rennen met de handdoek voor een plekje op een zwembadbedje.

Drukte op campings

In Nederland zijn campingeigenaren Eric van Damme en Pierre Martens dik tevreden. Het hoogseizoen is helemaal volgeboekt, vertelt Eric van strandcamping Groede in Zeeland. "De plekjes zijn zeer beperkt."

Pierre van camping de Paal in Gelderland beaamt dit: "Het is veel drukker dan vorig jaar. Eigenlijk zou de camping voor 80 procent gevuld zijn, maar op dit moment zit deze helemaal vol", zegt hij.

De stormloop aan telefoontjes met aanvragen voor deze zomer worden dan ook beantwoord met 'nee'.

Pierre Martens (56) op zijn camping de Paal in Gelderland Pierre Martens (56) op zijn camping de Paal in Gelderland

De nieuwe gasten zijn enthousiast over hun eindbestemming. "Veel gasten geven aan het heel leuk te vinden nieuwe plekken in Nederland te ontdekken, waar ze anders nooit heen zouden gaan," vertelt Eric. "Gasten die normaal gesproken de zomer vieren in Frankrijk of Spanje, zijn nu blij met hun vakantie in eigen land."

Eric van Damme van strandcamping Groede in Zeeland Eric van Damme van strandcamping Groede in Zeeland

Waar nu naar toe?

Als je deze zomer nog op vakantie wil, adviseert ACSI naar Zuid-Europa te reizen. Een kampeervakantie in eigen land wordt erg lastig. 

Eric: "Mensen die nu een vakantie willen boeken, moeten geluk hebben dat iemand last minute annuleert. Maar ja, ook dan zijn de plekken snel weer opgevuld."

Als je écht op vakantie wil in eigen land, adviseert Pierre mensen hun eisenpakket te verlagen. "Kies bijvoorbeeld een camping zonder zwembad. Dat is ook leuk."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Op vakantie in eigen land: prijzig, maar het kan nog steeds

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore