Ga naar de inhoud
Corona-update, stel je vraag

Vluchten uit coronabrandhaarden landen op Nederlandse luchthavens, hoe kan dat?

Archieffoto.

Stap voor stap komt het vliegverkeer richting Nederland weer op gang. Ook vliegtuigen uit coronabrandhaarden India, Brazilië en Zuid-Afrika landen weer op de luchthavens in Nederland. Mag iedereen zomaar ons land binnenkomen?

De aankomstborden op Schiphol bijvoorbeeld beginnen al weer steeds meer te lijken op hoe het vroeger voor de coronacrisis was.

Om te beginnen mag niet iedereen zomaar ons land binnenkomen. Toeristen uit landen met vergelijkbare of ongeveer dezelfde gezondheidrisico's als in ons land zijn deze zomer welkom in Nederland.

Zij moeten zich dan wel houden aan alle Nederlandse maatregelen tegen het coronavirus. Ook is reservering van een vakantieverblijf verplicht. De grenzen blijven in principe gesloten voor reizigers buiten Europa die geen essentiële reis maken.

Veilige landen

Wel wordt een uitzondering gemaakt voor een aantal landen die veilig worden geacht. Dit zijn bijvoorbeeld landen als Canada, Marokko en Australië. Voor deze landen geldt dus géén inreisverbod. Om de twee weken wordt deze lijst opnieuw bekeken. Verslechtert de gezondheidssituatie in een land, dan kan de toegang tot Nederland snel wijzigen. 

Toch komen er ook vluchten aan in Nederland uit landen als India, Brazilië en de VS. Deze landen staan momenteel bekend als coronabrandhaarden: mogen zij ook zomaar in Nederland landen? 

Hoewel voor sommige landen een inreisverbod geldt, mogen wel uitzonderingen worden gemaakt voor reizigers met een essentiële reden. 

Uitzonderingen van het inreisverbod geldt onder andere voor:

  • EU-burgers en hun familieleden.
  • Personen die in het bezit zijn van een visum of verblijfsvergunning.
  • Personen met een vitale functie, zoals: zorgpersoneel, grenswerkers en militairen.
  • Personen die voor een uitzonderlijk geval hun familie moeten bezoeken, bijvoorbeeld vanwege een ziek familielid of een begrafenis.
  • Passagiers die een overstap moeten maken in Nederland zonder dat ze daarbij de luchthaven verlaten.

Meer uitzonderingen vind je hier

Daarnaast moeten alle inkomende en uitgaande passagiers op Nederlandse luchthavens in het bezit zijn van een gezondheidsverklaring. Tijdens de hele reis kan er naar deze gezondheidsverklaring worden gevraagd.

Steekproefsgewijs worden reizigers gecontroleerd op het bezit van een gezondheidsverklaring. Dit kan door de luchtvaartmaatschappij, maar er lopen ook medewerkers op luchthavens rond die letten op opvallende gezondheidsklachten.

Veertien dagen in quarantaine

Reizigers die landen in Nederland en komen uit een land waar het inreisverbod geldt, krijgen het advies om veertien dagen in quarantaine te verblijven. Maar let op: dit is een advies, en dus géén verplichting. 

Ook hier zijn uitzonderingen. Zo geldt het dringende advies om in quarantaine te gaan niet voor luchtvaartpersoneel, passagiers die een overstap maken en personeel dat in het transport werkt. 

Stel hier zelf je corona-vraag:

Laura op zonvakantie in coronatijd: zo gaat het er op Kreta aan toe

07:45
De afgelopen weken was verslaggever Laura Veneman op vakantie in Europa om te ervaren hoe dat nu is met de coronamaatregelen.