Slepend conflict

Overwinning voor Efteling-componist: meer geld voor zijn muziek

14 juli 2020 12:24 Aangepast: 14 juli 2020 18:04
Archieffoto Efteling Beeld © ANP

Jarenlang was de muziek van Maarten Hartveldt in grote delen van de Efteling te horen, maar hij kreeg er nog geen 200 euro voor. Dus stapte hij naar de rechter en die gaf hem vandaag deels gelijk.

Met de uitspraak lijkt een einde te komen aan een juridisch conflict dat al sinds 2006 speelt. Hartveldt is boos op belangenvereniging Buma/Stemra, die vergoedingen int voor gebruik van muziek, omdat ze volgens hem te weinig uitkeren. Dus klaagde hij de organisatie aan. De Efteling zelf is geen partij in deze zaak.

In 2004 componeerde Hartveldt voor 40.000 euro elf nummers voor de Efteling, maar moest daarvan ook de onkosten betalen. Toen het orkest, studio en alle andere kosten eenmaal gemaakt waren, hield hij niet veel meer over. Hij wist dat van tevoren, dus had Hartveld ook gebeld met Buma/Stemra.

Dag en nacht gedraaid

"Zij zeiden 'die muziek is je pensioen, die wordt dag en nacht gedraaid'. Dus daar ging ik maar vanuit", zei Hartveldt eerder tegen RTL Nieuws. Toen twee jaar later de eerste afrekening op de deurmat viel, was dat een flinke tegenvaller: 198 euro voor een jaar. Naar eigen zeggen was jarenlang veertig procent van de muziek in de Efteling van hem. En niet alleen in de Efteling is zijn muziek te horen, ook Toverland en het Duitse Europa-Park gebruikten zijn muziek.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Efteling-componist boos: nauwelijks betaald voor muziek in pretpark

Meer geld

Volgens de rechter had Buma/Stemra niet de verdeelsleutel moeten gebruiken die ze ook voor radio en tv gebruikt, maar had de organisatie moeten kijken naar het daadwerkelijke muziekgebruik in het park. Daardoor heeft de componist recht op een hogere vergoeding dan hij tot nu toe heeft gekregen.

Op een ander punt kreeg de Hartveldt geen gelijk: hij vond dat er hogere tarieven in rekening moesten worden gebracht, omdat muziek enorm belangrijk is in parken. Buma/Stemra zag zijn muziek als 'achtergrondmuziek', waarvoor een veel lager tarief geldt.

Aparte procedure

De rechter oordeelde dat Buma/Stemra niet zomaar die tarieven kan aanpassen, waardoor het tarief van Buma/Stemra blijft staan. Hoeveel geld Hartveldt precies krijgt van de organisatie is niet bekend. Daarvoor moet nog een aparte procedure komen.

Dagelijkse update nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore