Nederland

Forensisch Instituut kraakt iPhone van kroongetuige Nabil B.

13 juli 2020 17:54 Aangepast: 13 juli 2020 20:23
De plek in Amsterdam-Noord waar de broer van Nabil B. werd doodgeschoten. Beeld © ANP

Kroongetuige Nabil B. heeft toch een iPhone 5 in zijn cel gehad. Eerder ontkende hij dat, maar het Nederlands Forensisch Instituut heeft de telefoon ontgrendeld. Dat meldt NRC.

B. had de telefoon van september 2017 tot en met 9 februari 2018 in zijn bezit. In die tijd zat hij in detentie en was hij met het Openbaar Ministerie in onderhandeling om kroongetuige te worden in het liquidatieproces Marengo.

Hij gebruikte de iPhone om gesprekken te voeren met familieleden en één van zijn toenmalige advocaten.In de gesprekken had B. het onder meer over zijn positie als kroongetuige. Ook blikte hij terug op criminaliteit en personen die daarbij betrokken waren. 

Gelogen over bezit

Tijdens een verhoor in juli vorig jaar gaf hij toe dat hij over een PGP-toestel beschikt had. Op vragen of hij daarnaast andere communicatiemiddelen had antwoordde hij destijds: "Ik heb geen laptop tot mijn beschikking gehad. Ook geen andere telefoon, alleen die ene PGP-telefoon."

Het NFI wist de telefoon in één dag te kraken. Om de zescijferige toegangscode te achterhalen is een speciaal softwareprogramma gebruikt.

Er waren al grote zorgen over het bezit van telefoons in detentie. Dat B. hier nu over gelogen heeft, draagt bij aan deze zorgen. 

Toelichting van bezit

De rechter-commissaris wil de inhoud van deze telefoon toevoegen aan het strafdossier. Nico Meijering, de advocaat die verdachten in het Marengo-proces bijstaat reageert als volgt op het nieuws: "Het is goed te zien dat de kroongetuige nu eens ontmaskerd wordt. Interessant is vooral wat hij met zijn leugens hier tracht te verdoezelen."

Peter Schouten, een van de advocaten van Nabil B. zegt dat zijn cliënt tijdens de volgende zitting het bestaan van deze iPhone zal toelichten. "Er staat niets strafbaars op de iPhone."

Miniatuurvoorbeeld
lees meer:

Naam tweede advocaat kroongetuige Nabil B. bekend

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore