In rechtbank

OM toont schokkende beelden van naar zuurstof happende vluchtelingen in truck

13 juli 2020 17:43 Aangepast: 13 juli 2020 17:47
Politie bij de koelcontainer. Beeld © ANP

Een groep verstekelingen is in november aan de dood ontsnapt toen zij zich verschansten in een koelcontainer die onderweg was van Nederland naar Engeland. Dat blijkt uit beelden die vandaag in de rechtbank zijn vertoond. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een celstraf van tien jaar geëist tegen de Roemeense chauffeur Liviu S. (40), die de groep vervoerde.

De vrachtwagen stond op een schip dat vanuit Vlaardingen onderweg was naar het Engelse Felixstowe. De veerboot keerde terug toen de 25 verstekelingen, vermoedelijk vluchtelingen, werden ontdekt in een koelcontainer nadat zij om hulp riepen.

Geen zuurstof

Er was op dat moment al bijna geen zuurstof meer in de koelcel. De verstekelingen, voornamelijk van Iraakse en Koeweitse komaf, hadden daarom een gat in de trailer geslagen. Hulpdiensten kwamen uit voorzorg massaal naar de haven, twee personen werden uiteindelijk naar het ziekenhuis gebracht.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

25 verstekelingen gevonden in koelcontainer op veerboot Vlaardingen, chauffeur aangehouden

De vluchtelingen waren er bij terugkomst in Vlaardingen slecht aan toe, zei de officier van justitie. Enkele filmpjes, die vandaag werden vertoond in de rechtbank, tonen hoe ernstig de situatie was.

Op de beelden, gemaakt door een politieagent, is te zien dat de verstekelingen versuft op de grond zitten nadat zij uit de koelcontainer zijn gehaald. Een persoon schreeuwt wanhopig, anderen zijn door het gebrek aan zuurstof onwel geworden. Ze kunnen niet meer lopen of staan.

Beelden: vluchtelingen gered van verstikking in truck

Op beelden van het Openbaar Ministerie is de paniek te zien na de redding.

'Deuren nooit opengemaakt'

Chauffeur Liviu S., die trailers met vlees tussen Duitsland en Engeland vervoerde, heeft altijd ontkend te hebben geweten dat de 25 verstekelingen in de koelcontainer zaten. Hij verklaarde dat hij zijn lading in Duitsland heeft opgehaald en gedurende de rit de deuren van de trailer nooit open heeft gemaakt.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Eerste beelden hulpdiensten uit Vlaardingen

Het OM gaat daar echter niet in mee en noemt de verklaring van de verdachte 'ongeloofwaardig'. Volgens de officier van justitie moeten de migranten zijn ingestapt nadat het laden was afgerond.

Het is nog niet duidelijk of de uitspraak over twee weken volgt. Mogelijk moet er eerst meer onderzoek worden gedaan.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore