Ga naar de inhoud
Geen bloemstuk

Bloemkool op de kist van oma: 'Daar had ze wel om kunnen lachen'

Op de kist van Lynns oma lag een bloemkool. Beeld © Privéfoto's

Een uitvaartvaartverzorger in West-Friesland deelde op haar site een foto van een kist met een bloemkool erop. "In plaats van een bloemstuk." Ze kreeg er veel reacties op.

Het was eigenlijk altijd vaste prik als Lynn (26) of haar nichtjes en neefjes bij oma gingen eten. Altijd bloemkool en altijd een tartaartje erbij. "Dat was echt iets wat ze voor ons maakte", vertelt Lynn. "Vooral voor mijn neef, die at daar heel veel, hij woonde bij haar in de straat en het was zijn lievelingsgerecht."

Niet dat ze héél goed kon koken, hoor. Maar dit gerecht was dan wel weer haar specialiteit.

Daar moesten ze ook aan denken toen oma begin deze maand overleed, op 73-jarige leeftijd. Dus Lynns neef vond eigenlijk wel dat er in plaats van een bloemstuk, een bloemkool op de kist van oma moest komen te liggen. "Dat vonden we allemaal wel een mooi gebaar."

Uitvaartondernemer Carola Vriend verzorgde het afscheid van Lynns oma. "Ik vind het altijd erg leuk als er iets persoonlijks wordt toegevoegd aan een uitvaart", vertelt ze. "Dat mensen de traditionele uitvaart een beetje loslaten en bijvoorbeeld kiezen voor liedjes die niet in de top-10 uitvaartmuziek staan."

Wiet achter de kist

Laatst had Vriend bijvoorbeeld een uitvaart waarbij een wietplant achter de kist stond. "Ja, dat vind ik mooi, want dat typeert dus kennelijk de overledene."

Het bloemkoolstuk viel haar om diezelfde reden op en Vriend deelde de foto en het verhaal op haar site. Om te laten zien dat mensen bij een afscheid niet in de gebaande paden hoeven te lopen.

"Ze hoeven zich niet aan de standaard te houden. Luister gewoon naar jezelf, in plaats van naar wat gebruikelijk is. Hoe persoonlijker het afscheid, hoe troostrijker."

Lachen

Lynn zag ook juist dat 'het bloemkoolstuk' wat lichtheid in het afscheid bracht. "Het past bij onze familie, we pakken veel dingen met humor op. Oma had er zelf ook hartelijk om kunnen lachen, denk ik."

De
Lees ook:
De dood regeert in Erp: uitvaartverzorger Mariska doet wat ze kan
Bron: RTL Nieuws