Ga naar de inhoud
'Nieuwe acties komen'

Minister Schouten legt ultimatum boeren naast zich neer

Minister Schouten van Landbouw. Beeld © ANP

Minister Carola Schouten van Landbouw trekt zich niets aan van een ultimatum dat Farmers Defence Force eerder vandaag had gesteld. De boeren hadden gezegd niet te zullen protesteren, als de omstreden veevoermaatregel uiterlijk 21 juli van tafel gaat.

De boeren van FDF zeggen wegen te gaan blokkeren als Schouten de maatregel niet intrekt. "Dan zullen de FDF-strijders ervoor zorgen dat er vanaf 21 juli 2020 stikstof wordt gereduceerd. En heel Nederland zal daaraan bijdragen", schrijft voorman Mark van den Oever in een verklaring op Facebook.

Samenstelling veevoer

De boeren zijn boos omdat het kabinet de samenstelling van veevoer wil veranderen om zo de stikstofuitstoot te verminderen. Maar door minder eiwit aan het voer toe te voegen, komt volgens hen de gezondheid en melkproductie van hun koeien in gevaar.

Minder
Lees ook:
Minder eiwit in veevoer? Dit is waar de boeren tegen demonstreren

De afgelopen weken werden ook al wegen en distributiecentra geblokkeerd door boze boeren. Van den Oever riep hen vanochtend op om daarmee te stoppen en voer 'in te kuilen'. "Zorg dat je genoeg eiwit in deze snede mee inkuilt om je ervan te verzekeren dat je vanaf 1 september geen eiwit tekort komt."

Om de tafel

FDF zegt Schouten de mogelijkheid te willen bieden om voor 21 juli samen om de tafel te gaan en een 'werkbare oplossing te bedenken die op draagvlak binnen de sector kan rekenen'. 

Deze
Lees ook:
Deze boeren uiten kritiek op boerenacties: 'Dit is echt de verkeerde weg'

Een woordvoerder van minister Schouten zegt dat ze kennis heeft genomen van het ultimatum, maar dat ze daar verder niets mee doet. Wel wacht ze nog een extra advies af over de veevoermaatregel.

Protesterende boze boeren: 'Iedereen is gezeik Den Haag strontzat'

01:27
De afgelopen weken werden meerdere wegen en distributiecentra geblokkeerd door boze boeren.