Ga naar de inhoud
Uitdaging reumapatiënten

'Reumavriendelijke pilstrip' moet medicijngebruik makkelijker maken

Beeld © iStock

Twee op de drie reumapatiënten hebben moeite met het openen van hun medicijnverpakking. Dat zeggen ReumaNederland en de Universiteit Twente. De twee gaan daarom samen een nieuwe, makkelijker te openen, pilstrip ontwikkelen.

Reumapatiënten hebben vaak een minder goede handfunctie, waardoor iets als het uitdrukken van een pil lastiger is. Volgens het onderzoek van ReumaNederland zijn de belangrijkste klachten onvoldoende kracht in de vinger, pijn of te hard of stug materiaal van de pilstrip.

Verkeerd gebruik

Volgens ReumaNederland neemt 1 op de 10 reumapatiënten te laat, helemaal niet of - door de worsteling met de pilstrip - beschadigd in. Het probleem zou alleen maar groter worden, nu het Europees Geneesmiddelen Agentschap heeft bepaald dat een veelgebruikt reumamedicijn niet meer in een potje geleverd mag worden.

De Univertisiteit Twente gaat nu onderzoeken welke pilstrip reumapatiënten wel goed open kunnen krijgen. 

Alternatieven

Er zijn overigens wel al verschillende manieren waarop de problemen met de pilstrip te omzeilen zijn. Zo schrijft ReumaNederland op de eigen website dat er piluitdrukkers zijn, waarmee patiënten zonder moeite de pil - onbeschadigd - uit de strip kunnen halen. Ook is er een pilpen, een pen met een metalen puntje waarmee je de folie aan de achterkant kunt doordrukken. En apotheken kunnen de pillen op jouw verzoek in een baxterrol stoppen, waarbij elke dosering in een apart, klein plastic zakje wordt gestopt.