KNRM staakte zoekactie

Garnalenkotters zoeken verder naar Duits meisje bij Ameland

13 juli 2020 05:30 Aangepast: 13 juli 2020 13:51
Beeld © Johan Rispens

Twintig garnalenkotters zoeken vandaag verder naar het vermiste Duitse meisje bij Ameland. De KNRM heeft de zoekactie gisteren juist gestaakt, omdat er weinig hoop is het 14-jarige meisje nog te vinden.

"Verder zoeken op zee zal geen effect opleveren. Daarom is in gezamenlijkheid besloten het zoeken op zee te staken. In feite zoeken we nu naar een stoffelijk overschot", vertelde de KNRM-woordvoerder van Ameland gisteravond.

"De zee is te groot, het deel waarvan we vermoeden waar het meisje kan liggen, is al diverse malen afgezocht."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Zoektocht naar meisje bij Ameland gestaakt

De politie gaat vandaag nog wel langs de kustlijn zoeken in de hoop het meisje te vinden. Twintig garnalenkotters zijn op eigen initiatief de zee op gegaan om naar het meisje te zoeken. "We zijn om vijf uur begonnen en ik denk dat we tot het einde van de middag doorgaan", zegt garnalenvisser Johan Rispens tegen RTL Nieuws. 

De vissers willen de netten van hun schepen aan elkaar vastmaken. "We varen heen en terug naar de plek des onheils en hopen het meisje te vinden", legt een andere garnalenvissers uit. "Maar we weten niet precies hoe het in z’n werk zal gaan, gelukkig hebben we zo'n actie nog nooit eerder hoeven doen."

"Normaal gesproken hebben we een net waar we de bijvangst in lozen", legt Ripsens uit. "Die hebben we nu losgesneden. Alles wat in het net komt zien we nu. Ik hoop van ganzer harte dat we haar vinden, al wil je het beeld niet voor ogen hebben." Volgens de garnalenvissers is 'het belangrijkste dat de ouders hun kind mee terug kunnen nemen naar Duitsland'. 

Op vakantie

Het Duitse meisje was op Ameland op vakantie met haar zusje en ouders. De twee meisjes stonden zaterdagavond in de branding te kijken naar de zonsondergang en kwamen in de problemen door een verraderlijke stroming.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vermissing op Ameland: meisje stond in zee te kijken naar zonsondergang

Hun vader schoot hen te hulp. Het zusje en de vader wisten het strand te bereiken, maar het 14-jarige meisje is sindsdien vermist. Er werd direct een grote zoekactie gestart.

'Moeten reëel zijn'

De kans dat ze nog leeft is klein, vertelde burgemeester Leo Pieter Stoel gisteren al. "Het water is 10 graden en het is koud 's nachts. We moeten reëel zijn."

Gisteren zochten vijf reddingsboten van de KNRM en een helikopter van de kustwacht de hele dag de zee af op zoek naar een spoor van het meisje, maar zonder resultaat. De politie kamde het strand en de duinen uit, maar ook dat leverde niets op. 

Vermissing meisje Ameland: 'Eiland is geschokt en leeft mee met familie'

Reddingsboten gaan vandaag de zee niet meer op, maar wel wil de lokale vissersvloot verder zoeken.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore